Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Михаил Лефтеров

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" се връщаме в българското музикално минало.

Навършиха се 110 години от рождението на изтъкнатия български диригент Михаил Лефтеров - един от музикантите, извели българското изкуство на европейско ниво.

Михаил Лефтеров е роден на 9 юни 1907 г. в София. Майка му е пианистка и момчето отрано се изучава този инструмент, а първите му изяви пред публика са на 5-годишна възраст. След завършването на Музикалната академия започва кариера на концертиращ пианист, преподава и акомпанира на изявени певци и инструменталисти. Корепетитор е в Кооперативния оперетен театър. През 1936 г. Лефтеров започва работа като диригент на Царския симфоничен оркестър. Три години по-късно специализира дирижиране във Висшето музикално училище в Берлин. В трио с Петър Христосков и Веселин Вапорджиев изнася концерти в Германия. През 1943 г., след завръщането си в родината, работи в Софийската опера - първо като репетитор, после и като хормайстор. От 1947 г. е постоянен диригент в Операта.

Чуйте с звуковия файл още интересни подробности за кариерата на Михаил Лефтеров, както и запис от спектакъл под негово диригентство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна