Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много студенти избират да учат медицина в Източна Европа, заради по-ниските разходи

Снимка: ОА- Видин

Лекари-стажанти и студенти по медицина от Великобритания и Ирландия отиват в страни от Източна Европа, като България, за да се обучават, привлечени от високите стандарти и ниските разходи, съобщава Би Би Си на своята интернет страницата. Би Би Си разкава, с видеоматериал, историята на ирландката Зарина Брейди, която е заминала за Медицинския университет във Варна, след като не могла да се класира в британски университет. 
Зарина Брейди е само един от случаите на растящия брой британски студенти, които са обучавани в Източна Европа за лекари и зъболекари. Тя е студент втора година в медицинския университет във Варна. Причината да дойде в България, по нейните думи, е, че дори да имаш отлични оценки е трудно да постъпиш в британски университет, както се е случило с нея.  Дойдох в България, защото смятам, че нивото на обучение е много подобно на това във Великобритания, казва Зарина. България има много какво да предложи, смята студентката във Варна. 
Таксата за обучение е между 6 и 8 хиляди евро, но разходите са много по-ниски от Великобритания. Студентите са обучавани на английски, но трябва да научат и български, за да могат да общуват с пациентите. От материала става ясно, че някои български университети имат изисквания кандидатите да положат приемен изпит по биология и химия, но могат да приемат студенти и с по-ниски оценки. За всеки, който иска да учи медицина, България и ЕС са много добра възможност, заключава Зарина Брейди.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени