Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за кандидатстване на НПО-тата за Обществения съвет на свързаната с тях парламентарна комисия

Изтича срокът, в който неправителствените организации могат да изпращат своите кандидатури за включване към Обществения съвет към парламентарната комисия по взаимодействие с НПО-тата. Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие" посочи в предаването "Преди всички" какви проблеми има пред организациите:

Имаме забележки по отношение на процедурата. Сериозна административна тежест представлява т.нар. "кандидатстване", изискват се доста документи, все едно кандидатстваме за финансиране, едва ли не – удостоверение за липса на данъци към общината, към държавата, актуално състояние, което вече не би трябвало да се изисква според Закона за Булстат. И ние предложихме, преди да приемат сегашните правила, да се облекчи бумащината. Те казаха, че ще се съобразят, но не се съобразиха с нашите предложения.

Други, бих казала, което е пропуск – това, че тези проектоправила не бяха качени преди заседанието на комисията. Непосредствено преди заседанието на комисията, по наше настояване, накрая ни дадоха на хартия правилата. Ние в момента започнахме да ги четем, да откриваме разликите, както имаше една детска игра, с предишните и да съставяме нашите становища. Например в новия период няма група изрично представляваща читалищата, а знаем колко огромен е броят на читалищата в България и колко важни са те, особено в по-малките общини и по-малките населени места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна