Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива в помощ на манастира край Свищов

Снимка: svetimesta.com

Харизанството е безвъзмездно подпомагане на храмовете чрез доброволен труд от православните християни. Харизанството е с дългогодишна традиция в православната църква, но през последните близо 200 години е сякаш позабравено. Свищовлии се опитват да го възродят и да помогнат на манастира "Св. Св. Петър и Павел", разказва организаторът на инициативата Илиян Пламенов:

С безвъзмезден труд на вярващите християни в нашия град да подпомогнем манастира. Планираме да извършим малко строително-ремонтни работи – боядисване, а също и градинарска работа. Инициативата, която предприемаме, се реализира с благословението на отец Антон Николаев, който е предстоятел на манастира.

Енориашите от Свищов се запалили по харизанството, ползвайки модела на Българския светогорски манастир "Свети Георги Зограф". Всеки, който желае да помогне на манастира в Свищов, е добре дошъл в 8 часа сутринта днес и в събота в Светата обител. Няма нужда от предварително записване. Такива акции може да се реализират навсякъде, където има храмове, които се нуждаят от безвъзмездния труд на вярващите, коментира Илиян Пламенов.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна