Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на средства и спирането на обществените поръчки е попречило на строежа на злополучния блок в Добрич

Снимка: БГНЕС


Липсата на средства и спирането на обществените поръчки е попречило да бъде довършен блок в Добрич, в който апартаменти е трябвало да получат семейства с отчуждени и съборени къщи. За случая, при който десетки семейства, повече от 30 години продължават да живеят в оборотни жилища, ви разказахме в едно от предишните предавания "Хоризонт за вас".

Преди да бъдат отчуждени и съборени къщите на хората, те са били оценени от комисия. На всеки собственик е казано каква е сумата на оценката и че парите са в Държавната спестовна каса.

Това парично изражение ние не го видяхме нито в някаква стойност. Знаехме само че има документ, подчертавам, знаехме.

Нито книжка имахме, спестовна, нито пък на черно и бяло сме ги видели. Казват, че имаме, казват някои от хората. 

Параскева Янева от "Жилфонд" ЕООД, град Добрич, каза, че парите са били вложени в блокирани влогове:

1991-92 година общината намери начин, прехвърли тези средства при нас, защото ние бяхме като инвеститор на тези обекти. Превеждаха тези пари на нас и тези пари ние ги превеждахме на Иван, Драган, на всеки от собствениците в ДСК. Дойде 1999 година, трите нули паднаха отвсякъде, но още 1992 година, където пишеше как държавата да се разплати с тези собственици.

Пи построяването на първите три секции от блок "Добруджа" преди 1999 година, с оценката на съборените къщи, плюс доплащането на собствениците на апартаменти при издаването им, сметката излиза. След деноминацията на лева обаче нещата коренно се променят:

Ние за цял блок не можем да изкараме, по 400-500 лева. Те сега си мислят общината, че собствениците ще ги покрият. Собствениците нищо не могат да покрият вече, защото тези пари, които са им внесени в общината, след трите нули са станали нищожна сума, казва Параскева Янева и обяснява как е започнало строителството:

Министерството на финансите ни даваше право общината да теглят заем. Аз не знам общината както финансираха, но за тогава, лично на мен се обаждаха от Министерството на финансите и дадоха донякъде пари. Но оттогава никой не  се е интересува за този блок "Добрич".

Някои семейства се отказват през годините от жилищата като  обезщетения, вземат си парите от ДСК и ги ползват опри закупуването на друг имот. Тази възможност обаче приключва с деноминацията на лева и единственият вариант за другите остава да чакат.

През 1999 година се обявява обществена поръчка за построяване на всички секции от блок "Добруджа" и фирмата е избрана. Със смяната на местната власт през 2003 година и идването на кмета Детелина Николова поръчката е прекратена поради липсата на финансиране. Почти 10 години по-късно е обявена нова обществена поръчка за изграждане на вече обособената като самостоятелна сграда блок "Добрич", която е спечелена от консорциума "Възход-Валентино" ООД. Така строежът през 2010 година започва, разказва управителят Йордан Апостолов:

Започнахме изпълнение в доста бързи темпове, като в това време постоянно имаше някакви перипетии, относно плащането. Но в един момент общината реши да спре по-нататъшното изпълнение, независимо, че в договора пишеше, че строителството продължава с избраната фирма до предаване. Още в самото начало се разбра , че строителството на сградата няма да бъде лесно, липсата на пари беше хронична.

Нивата кметска власт провежда срещи със строители, с цел да намери фирма, която да е съгласна да завърши строежа срещу продажбата на останалите апартаменти, извън онези, които са отредени за обезщетения на семействата. Простите сметки обаче показват, че това не е финансово изгодна сделка и нито една фирма не се съгласява. По изчисленията на Йордан Апостолов завършването на блока, заедно с търговските обекти, би струвало около 3 милиона лева.

Позицията на сегашната кметска управа по случая очаквайте в някое от следващите предавания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна