Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От класически шедьоври до танго и сангрия с щипка джаз в тазгодишните "Моцартови празници" в Правец

| обновено на 10.07.17 в 00:38
Снимка: БГНЕС

От 12-и до 16-и юли предстои 13-ото издание на Международния музикален фестивал "Моцартови празници" в Правец.

Отново очаквахме с голям интерес и вълнение да видим какво е подготвила за нас артистичната директорка на фестивала маестра Христина Ангелакова! Нейна запазена марка са изборът на много качествени оперни гласове и нестандартното, с оригинални и свежи идеи поднасяне на събитията.

И ето: богатата фестивална програма включва оперни, оперетни и танцови спектакли, симфонични и камерни концерти с участието на големи имена от световните музикални сцени и млади оперни таланти от различни държави, Софийската филхармония, трупите на Старозагорската, Бургаската и Варненската опера, Варненския куклен театър, камерни класически и джаз формации.

Музикалните събития ще се провеждат на няколко сцени: на романтичната Сцена на езерото, в изисканата Бална зала, на новата атрактивна Сцена на басейна, в залата на читалище "Заря 1895" и на площада пред Община Правец, където по традиция "Моцартовите празници" завършват с голям празник на оперното изкуство! Тази година ще бъде представен грандиозният спектакъл "Кармен" – копродукция на Старозагорската и Бургаската опера.

По традиция освен Моцартови шедьоври ще звучи и музика от значими композитори, чиито годишнини световната общественост отбелязва през 2017 г. Навършват се 450 години от рождението на композитора Клаудио Монтеверди, както и на художника Микеланджело да Караваджо, 220 години от рождението на композиторите Гаетано Доницети и Франц Шуберт, както и на поета Хайнрих Хайне. Специален акцент е и отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България към Европейския съюз.

Изложбата на фотографа Виктор Викторов "12 години фестивален живот" ще преведе зрителя през годините от създаването до последните впечатляващи издания на международния музикален фестивал "Моцартови празници" в Правец, които изцяло промениха неговата визия и мащаби.

Цялата програма на фестивала "Моцартови празници" можете да видите тук. Подробности за интересните проекти чуйте в звуковия файл в интервюто с артистичния директор на фестивала маестра Христина Ангелакова за предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени