Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Боянова: Селскостопанската политика да отговаря на икономическата, политическата и екологичната обстановка

Снимка: БГНЕС

В края на изминалата седмица в Брюксел се проведе европейска конференция за бъдещето на общата селскостопанска политика – една от най-мащабните в Европейския съюз, която усвоява огромен процент от целия бюджет на общността. Един от българските участници в тази конференция – Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации, коментира темата в ефира на "Хоризонт", като посочи, че над 320 хиляди мнения от всички страни-членки са изпратени в рамките на проведеното обществено допитване, което да даде насоките за новата селскостопанска политика. От тези отговори, част от които са използвани при анализа, 0,3 процента (което означава под 1000) са дошли от България. Боянова допълни:

Малко над 322 000 са отговорите, но всъщност за целите на анализирането на данните Главна дирекция "Земеделие" е откроила 58 520 отговора и въз основа на тях прави своите заключения от допитването, като 36,5 процента от отговорите са дадени от фермерите, 47,7 обаче са от други граждани и 15,8 са на различни организации.

И трите категории участници – фермери, граждани и организации – са на мнение, че сегашната обща селскостопанска политика се справя с проблемите, обаче само донякъде, каза Боянова, допълвайки, че първоначалните изводи, които могат да се направят, са, че:

Модернизирането на общата селскостопанска политика трябва да продължи – тоест трябва да отговори на променящата се икономическа, политическа и екологична обстановка.

Светлана Боянова посочи и проблемите, които са изведени като основни от всички участници в допитването:

Темите, които всички граждани, фермери и организации казват, че са се откроили – първо, това е незадоволителният жизнен стандарт на фермерите, на второ място – промените в климата и на трето място – липсата на работна ръка и възможност за растеж .

И забележете, повечето от участниците в консултацията, например и фермерите, и гражданите, казват, че за да се справим с тези проблеми в общата селскостопанска политика, те посочват субсидирането по втори стълб по програмите за развитие на селските райони за различни агроекологични дейности, след което казват – инвестициите във физически активи (тоест модернизирането най-общо на стопанствата) и чак накрая казват подкрепата на доходите по първи стълб.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна