Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП посочи България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост

| обновено на 11.07.17 в 13:26

Независимо изследване, представено пред депутати от Европейския парламент, посочва България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика. Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от комисията по граждански свободи.


България беше посочена като високорискова страна за медийната независимост – заедно с Гърция, Унгария и Италия. Изследването се казва Мониторинг на медийния плурализъм, отнася се за 2016 година, съфинансирано е от ЕС и обхваща всички държави-членки, плюс още няколко балкански страни.

Основното е да се защити работата на журналистите и медийната независимост, заяви пред комисията Пиер Луиджи Парку – директор на Центъра за медиен плурализъм във Флоренция.

По 3 от изследваните показатели в България има висок риск за независимостта на журналистите – концетрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни по вид медийни организации и влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание.

Рискът от политически контрол върху медиите се определя на 79%, според авторите. Цитират се конкретно примери с 2 партийни телевизии – "Алфа“ и "Скат“, както и официални данни за 6 притежавани вестника от депутата Делян Пеевски. Изследването изразява съмнения относно неговото обявено оттегляне от собствеността на компанията, която е водеща в разпространяването на печатните издания в България.

Директорът на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер призова за общоевропейски закон, който да накара властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии:

Хората имат право да знаят кой какво притежава.

Сред изказалите се евродепутати нямаше български представители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна