Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Следващият ВСС трябва да надхвърли махленското ниво на сегашния

Парламентарната квота може прекалено да капсулира ВСС, предупреждават от неправителствения сектор

Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

Хората, избрани от професионалната квота на Висшия съдебен съвет, дават надежда, че най-малкото ще има обективен и аргументиран диалог в следващия състав на ВСС, който да бъде изчистен от махленското и обидно ниво, до което беше сведена дискусията в сегашния.

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди организираната днес от института дискусия за ролята на ВСС за независимостта на съдебната власт в контекста на попълването на състава на кадровия орган. Гяурова подчерта:

Този разговор трябва да излезе от изкуствената елитарност, която беше създавана през годините. Всеки гражданин е много важно да разбере, че ако в неговия град няма независим съд и отчетна прокуратура, няма да се случва нито неговият бизнес, нито самият град, община или по-голям регион ще се развиват.

Гражданският сектор не е злонамерен, ние не хапем, имаме реални въпроси, които бихме искали да обсъдим с кандидатите, искаме да чуем тяхното мнение как новият състав на ВСС ще отстоява независимостта на съдебната власт, посочи Биляна Гяурова.

Тя очерта опасността излъчените от парламента кандидати да се превърнат във втора професионална квота, което да доведе до прекалено капсулиране на ВСС заради професионалния профил на кандидатите. Това, според Гяурова, може да ограничи гражданското участие, защото юристите извън магистратурата са абсолютният минимум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна