Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Бойков: Липсата на работна ръка в строителството е сериозен проблем, който може да постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти

Нашата професия е трудна и като че ли е малко непрестижна от гледна точка на труда, който се полага, но този проблем е европейски, посочи още Бойков

Снимка: БГНЕС

Липсата на работна ръка в строителството е сериозен проблем за бранша, който ще постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти, като вече се отразява и на  изпълнението на програмата за саниране. Това заяви изпълнителният директор на Камарара на строителите в България Иван Бойков в ефира на „Хоризонт“. Той потвърди, че през следващите години строителният бранш ще изитва още по-голяма нужда от работна ръка, като посочи, че трудностите на строителните фирми в намиране на квалифицирани работници не са от скоро.

Не от една година, не от няколко месеца или дни, ние изпитваме остър недостиг на работна ръка и то, забележете – преди да е започнало голямото строителство – чакат ни за няколко милиарда лева строителство през следващите 1-2 години ударно и се поставя доста под риск това строителство.

Даже сега при санирането изпитваме сериозни трудности, тъй като има липса на работна ръка, много договори, а там работата е предимно ръчна.

Тези хора, които взимаме от пазара, доколкото ги има, трябва да ги квалифицираме, изобщо процесът е продължителен, обясни Бойков и подчерта, че проблемът с кадрите за строителството е системен. Той цитира данни, според които само около 7 на сто от завършващите професионална гимназия в тази специалност започват работа в сектора у нас, като допълни:

Проблемът е системен, той трябва да се решава не само с внос (на работна ръка – бел. ред.), но с много други мерки – с професионална квалификация, с повишаване на заплатите, което се случва в сектора.

Това пък е свързано с редовно заплащане и с цикличността на сектора, с най-ниска цена – доста, доста проблеми, които сме обсъждали на различни нива.

Нашата професия е трудна и като че ли е малко непрестижна от гледна точка на труда, който се полага, но този проблем е европейски, посочи още Бойков и допълни:

Същият проблем имаше в Германия, където бяхме миналата година и изследвахме там как се развиват нещата.

Общо взето ЕС е в растеж – строителството води и има липса на работна ръка в цяла Европа.

Скоро имахме среща с немски фирми, които искат да вземат цели фирми от България, които да работят в Германия. Така че конкуренцията е жестока.  

По отношение на чуждестанните работници, които се наемат от страни извън ЕС – като Молдова и Украйна, Бойков каза, че те са предимно от българската диаспора, работят дори по-качествено от тези, които могат да се наемат у нас, като няма опасност те да създадат условия за дъмпинг на цената на труда в строителството, защото браншът у нас и сега изпитва недостиг на квалифицирана работна ръка.


Иван Бойков се обяви "за" предложените промени в Закона за опазване на околната среда, с които се въвежда обжалване на оценките за въздействие на околната среда пред една съдебна инстанция, когато става дума за обекти от национално значение:

Мисля, че ще се премахне една възможност -  ще го кажа направо -  за рекет от страна на малко активни такива организации. И като пример -  Кресненското дефиле - преекспониране на проблеми, 3 години обществена работа и 6 души, които пречат по тази схема. 

Тук е важен общественият интерес - включва и екологията, разбира се, не на последно място -  въпрос на баланс.

Относно внесените от няколко екоорганизации жалби в ЕК срещу строежа на "Струма" през Кресненското дефиле, Бойков добави:

Това е  последната стъпка на т. нар. шестима "еколози". Защото има над 20 екологични организации, които подкрепят решението, което се предлага.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени