Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как инициативата "Подарете книга" се превърна в "Пътуващо училище"

| обновено на 13.07.17 в 12:49
Снимка: www.ndk.bg

Фондация "Подарете книга" предлага да дарите време и ентусиазъм, за да се включите в инициативата, наречена "Пътуващо училище", която, тръгвайки от София, се отправя към много места в страната, за да помогне на нуждаещи се деца да придобият нови знания. Децата общуват с доброволци, от които научават интересни факти и наваксват пропуснатото в училище.
 

За първите стъпки на инициативата разказа в ефира на "Хоризонт" координаторът на проекта Елена Маринова:

Инициативата всъщност започна в началото на годината, когато решихме да обединим усилията на педагозите, на които разчитаме, и провеждат занимални в домовете и помагат на децата в по-доброто усвояване на учебния материал, с усилията на доброволците, които така или иначе, посещавайки децата, прекарват част от времето с тях, учейки.

И така се зароди идеята за пътуващото училище – тъй като така или иначе доброволците ни пътуват, учат с тях, помагат на учителите, които водят занималните и така съвсем естествено се роди пътуващото училище.

А сега – преди десетина дни – направихме за първи път пътуващото училище в София, където дойдоха 18 деца от два дома на възраст до 14 години.

Елена Маринова обясни как от инициативата за подаряване на книги е възникнала идеята за пътуващото училище:

Започвайки като инициатива за подаряване на книги, много бързо стана ясно, че всъщност децата имат доста пропуски в училище и просто една книга, подарявайки им я, по никакъв начин не гарантира, че детето ще я прочете, защото много често те не могат да четат, въпреки че са на възраст, на която отдавна е трябвало да се научат – и затова във времето ние осъзнахме, че всъщност трябва да насочим усилията си натам.

В момента "Пътуващото училище" предоставя на доброволците различни теми от всекидневието, както и няколко от учебния материал – всеки доброволец може да си хареса тема и на посещението, за което се е записал, да я коментира с едно или група деца. Като всяка тема включва няколко интересни любопитни факта и завършва с кратка диктовка от две-три изречения по темата, която цели по-скоро да упражнява на децата правописа и да резюмира казаното от темата.

Повече за пътуващото училище можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна