Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 200 екоактивисти са били убити по света през 2016 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 200 екоактивисти са били убити по света през 2016 г., обяви правозащитната организация "Глоубъл уитнес". Статистиката сочи, че миналата година са загинали два пъти повече защитници на околната среда в сравнение с 2014 г. Това прави 2016 г. най-кървавата за екоактивистите, откакто неправителствената организация следи подобно насилие от 2002 г. насам.

Миналата година между трима и четирима души са били убивани всяка седмица, докато са защитавали своите домове, земи или гори от минна дейност, строеж на язовири и земеделски проекти.

В годишния доклад на "Глоубъл уитнес" се посочва, че насилието се увеличава и разпространява, като убийства има регистрирани в 24 страни. За сравнение през 2015 г. подобни случаи е имало в 15 държави.

Вълната на насилието е тласкана от засилващата се борба за земя и природни ресурси, като минните, дърводобивните, хидроелектрическите и земеделските компании потъпкват хората и околната среда в преследване на печалби, пише в доклада.

Около 60 на сто от всички убийства са станали в Латинска Америка. Най-много смъртни случаи е имало в Бразилия - 49, следвана от Колумбия с 37 и Хондусас с 14.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна