Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Петкова: Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове

Даниела Петкова
Снимка: БГНЕС

Категорийните работници често губят парите си от професионалните фондове, защото не проверяват условията за своето пенсиониране, предупреди пред "Хоризонт" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества. Тя посъветва всички, които имат право на ранно пенсиониране заради вредни условия на труд, да проверят какво е налично в партидите им в частните фондове:

Хората, които вече решават да се пенсионират от категорийните работници, отиват само до НОИ, подписват документите, които им дават от там и си губят парите, натрупани по индивидуалните партиди в професионалните фондове.

Това, което ни притеснява, е, че твърде често се променя законодателството, добави още Петкова:

Иска ни се някакъв по-цялостен поглед и визия за развитието на втория стълб на допълнителното пенсионно осигуряване, което да бъде заложено в един цялостен проект, да променим каквото трябва, след което да имаме възможности да работим, без да се налага непрекъснато да се съобразяваме с тази често променяща се законодателна рамка.

Даниела Петкова коментира още, че в поредния законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване липсват текстове за изплащането на втората пенсия от универсални фондове. Със законопроекта се разширяват възможностите за инвестиции, но има и неясни текстове, коментира още Петкова:

По големият проблем е, че отново се занимаваме с някакви промени, с покриване на някакви изисквания, които не са ми съвсем ясни и защо се правят. Очевидно сме любимият бранш на тази власт.

Цялото интервю с Даниела Петкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна