Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски ще бъде показан в Националната библиотека

Снимка: БГНЕС

От 9 до 14 часа в неделя в Централното фоайе на Националната библиотека ще бъде показан оригиналът на тефтерчето на Васил Левски.

Тефтерчето напуска очертанията на трезора на БНБ за четвърти път, подчерта в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова:

Личният бележник на Апостола на фона на целия му архив е най-уникалният документ, който съдържа изключително ценни сведения. При всички случаи наша национална отговорност е да го съхраним възможно най-дълго за поколенията. Той се съхранява при специални условия, не само осигуряващи неговата сигурност, но и от гледна точка на неговото физическо опазване.

Националната библиотека ще представи и дигитална версия на тефтерчето на Апостола, което може да бъде разгледано и от мобилен телефон:

Ние ще представим не само оригиналното издание, но ще представим и електронното издание, дигитализирания вариант на тефтерчето на Левски. Идеята възникна миналата година. Редом с това ще представим и новото обновено издание на факсималното издание на тефтерчето на Левски.

Цялото интервю с доц. Красимира Александрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна