Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неда Антонова: Над Левски е само небето и Бог

Р. Леонидов: Порази ме нейното гениално прозрение, че Левски не е убиец

Утре е кулминацията на тържествата, посветени на 180-години от рождението на Васил Левски. "Първият след Бога", с подзаглавие "Любовта и смъртта на Васил Левски", е последната книга на Неда Антонова и е един разказ за Левски като човек. Един мъж, който е бил влюбен и дори на път да се сгоди за едно момиче от село Войнягово край Карлово, и който в определен момент е върнал пръстена по причина, която никой не е знаел, освен неговия първи братовчед Васил Караиванов, и това се разбира от книгата. Но основната теза на автора в тази книга е, че Левски не е убил онова момче.

Що се отнася до "Първият след Бога", при допитването за най-достойния българин Левски беше издигнат на най-високо място, на върха на пирамидата, толкова високо, че над него беше само небето и Бог. В този смисъл той е българинът, който се намира най-близо до онова, което ние наричаме Бог, каза в "Преди всички" авторката Неда Антонова.

Порази ме нейното гениално прозрение, че Левски не е убиец, сподели за "Хоризонт" издателят Румен Леонидов:

Всички знаем, че той е осъден за убийството на един ратай по невнимание или по революционна глупост… Все едно… 144 години се питаме къде е гробът, кой го предаде, случайно ли стана това предателство, къде ще му намерим костите… никой не се запита защо е убит, след като от 18 обвинения срещу него или 12 на брой нито едно не предвижда смъртна присъда

СнимкаРумен Леонидов казва още, че през всичките тези години историците ни не дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България: Защо Дяконът е осъден на смърт за убийство по показанията на един единствен свидетел, без да са потърсени други?; Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?; Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за "щастливия изход от Софийската афера"?

Слаба Богу, най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!

Това не само твърди, но и доказва Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна