Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Монов: Медиите са много по-силен формиращ фактор от семейството

Христо Монов
Снимка: БГНЕС

Наглостта, циничността и дързостта в проявите на насилие през последните няколко години са вече тенденция, което говори, че значително са спаднали съпротивителните ни сили като общество за справяне с насилието. Този коментар направи в предаването "12+3" психологът Христо Монов:

Щом за една цигара можеш да удариш 18-годишно момче и да го убиеш, значи нямаш никакъв експерт към нормите в това общество – моралните и правните… Явно сме се върнали назад. Регресирали сме като хора, регресирали сме като общество, щом агресията може да бъде най-често регулативният механизъм, към който прибягваме при най-елементарни конфликтни ситуации.

Монов акцентира върху общия контекст на средата, в която живее всеки от нас:

Ние сме непрекъснато в среда, която ни дава насилнически механизми. Като започнете от медийната среда, и то най-вече социалните медии, където насилието придоби страшно много форми на проява, минете през телевизионните прояви и стигнете до примерите в политиката. 

Не мога да убедя представителите на медиите, че вече не са четвъртата власт, не са и първата. Те са много повече от власт, те са част от микросредата, заяви още Монов:

Медиите са среда, в която се развиват децата от онлайн поколението... Медиите са много по-силен формиращ фактор от семейството – от майката и от бащата.

Много от хората са притиснати до стената от ежедневните си проблеми и посягат към определени модели, изтъкна психологът:

И когато ти си опрян до стената – не можеш да си намериш работа, не можеш да нахраниш семейството си, не виждаш жизнена перспектива, ти копираш онези модели, които считаш, че са най-успешни: на бабаитите в нашето общество. Никой не пита тези "успели" хора с цената на какво са успели. Тази цена е нещастието на другите. Ето това допуснахме да се случи. Не само в България – ние сме на много късен етап от развитието на този модел, започнал някъде в началото на петдесетте години... Много бързо през Океана минаха тези каубойски методи на решаване на личностните проблеми.

Цялото интервю на Даниела Якова с Христо Монов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна