Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова и Асен Йорданов: Публиката е абстрактно понятие, но когато се организира и стане, падат правителства, падат стени. Зад абстрактните понятия стоим ние като личности и изборът е наш

БНР Новини

В „Мрежата“ с Асен Йорданов от „Бивол“ и Мария Спирова говорим за ниските стандартите и високите зависимостите, които формират образа на медийната среда у нас. Поводът е, че преди дни излезе поредният европейски доклад, който констатира че: Медиите в България се отличават често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти.
Защо десет години след присъединяването на България към Европейския съюз и на прага на едно председателство такива теми вече са все по рядко дискутирани в българските медии и от къде дойде липсата на критичност и чувствителност в самата гилдия към себе си и към управляващите?

Асен Йорданов: „Имаме един огромен парадокс, който е една от големите индикации за демократичните процеси у нас въобще, а именно, че девалвацията на журналистическата професия у нас съвпадна с приемането на България в ЕС. Българските медии са инструмент на политиката. А ние нямаме обществен механизъм за някаква обществена регулация на медиите. И точно по тази причина стана възможна концентрацията на собственост, и не само на собственост, но и на влияние, а влиянието е с много по-голяма стойност от собствеността. Моделът „Кой“ е еманация на моделът „Кои“ и това, което трябва да се повтаря непрекъснато е това, че това е антидемокрация.“

Ние живеем в една среда, в която медиите се привиждат и от политиците, и от собствениците на самите медии като част от една и съща система, която разпределя и консумира власт. Те не се усещат като две отделни системи, които служат като коректив една на друга. Липсва ясната етична граница какво е задължението към обществото на едните и на другите. А у нас, какво е задължение към обществото въобще не се дискутира между медиите и политиците. – допълни Мария Спирова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна