Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синът и внукът на Елин Пелин разказват

На 18 юли през 1877 година в село Байлово - Софийско се ражда Димитър Иванов Стоянов – големият разказвач, познат ни като Елин Пелин. Авторът на повестите „Гераците“ и „Земя“, на любимите герои на децата Ян Бибиян, Пижо и Пенда, приема - според тогавашната традиция в средите на българските писатели - псевдонима Елин Пелин. Открива го в една народна песен още около 1895 година, след като публикува първите си стихове и разкази. И с това име става любим автор на българските читатели - особено в началото на 20 век, когато майсторството му на сладкодумен разказвач и проницателен психолог се разкрива в два тома със забележителни разкази.
Елин Пелин не мечтаел да стане писател, а художник. Рисувал много от дете, сам приготвял боите си. Но не боите, а думите били онова изразно средство, чрез което разказвачът от Байлово превръща обикновените жители на селата из Софийското равно поле в герои от голямата европейска литература.
А и писателското въображение на Елин Пелин е „виновно“ за масовата убеденост във всяко следващо поколение малки български читатели, че първият човек стъпил на Луната е Ян Бибиян, а Нийл Армстронг е просто първият възрастен оказал се там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна