Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: СЕТА засяга всички сфери на обществения живот и това налага яснота по споразумението

Държавният глава иска КС да тълкува дали споразумението СЕТА противоречи на разпоредби от основния закон

| обновено на 18.07.17 в 15:08
Снимка: www.prb.bg

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Държавният глава иска съдът да тълкува дали споразумението СЕТА противоречи на разпоредби от основния закон. 

Искането е за тълкуване на разпоредби от Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на смесени международни договори за участието на България в ЕС, както и за текстове от основния закон, свързани с икономическото развитие на страната, посочват от президентството. 

СЕТА засяга всички сфери на обществения живот и това налага гражданите и институциите да имат яснота по споразумението, смята държавният глава. Ратифицирането на такива международни договори, които предопределят развитието на държавата за дълъг период от време, следва да става с максимален консенсус. 

Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС, се посочва в мотивите на президента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени