Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават усилията за обединение на Кипър след провала на преговорите в Швейцария

Политическото напрежение и дипломатически совалки в Кипър след провала на проведената в Швейцария международна конференция за обединяването му продължават. За консултации и координация на следващите ходове за решаването на Кипърския въпрос днес на острова са двамата външни министри на Гърция и Турция, Никос Кодзиас и Мевлют Чавушоглу – всеки от съответната страна на демаркационната линия.

Кипърската гръцка страна е готова да поднови преговорите за федерално обединение на Кипър, когато се създадат подходящи условия, които биха довели до положителен резултат, стана ясно след заседанието на Националния съвет на Кипър днес, в което участва Никос Кодзияс. Основният въпрос, обсъждан на него, бе общата позиция на Гърция и кипърската гръцка общност по проблемите на сигурността и гаранциите за бъдещия федерален Кипър, точно по които не бе постигнато съгласие на конференцията в Кран Монтана.

В усилията за решаване на Кипърския въпрос по-активно трябва да се използват фактори като отношенията между Турция и Европейския съюз и по-специално разширяването на митническия съюз, заяви Никос Кодзияс.

Общата си стратегия и нова пътна карта по Кипърския въпрос обсъждат днес и Турция и кипърските турци. Ключово предизвикателство в срещата по-късно тази вечер на турския външен министър Мевлют Чавушоглу с политическото ръководство на кипърската турска общност се очаква да бъде обявяването на “План Б” за Кипър, за който спомена турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Вицепремиерът и лидер на една от двете партии в правителствената коалиция в северен Кипър Сердар Денкташ днес вече обяви официално, че партията му отхвърля решение на базата на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство.

Срещите днес в двете части на разделения остров се провеждат на фона на засиленото напрежение между Турция и Кипър заради започналия нов газов сондаж в офшорната зона на Кипър в Средиземно море. Според Анкара това нарушава нейните и на кипърските турци права и в отговор тя изпрати в района сеизмологичен и военни кораби.

Днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис проведе и 20-минутен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който са били обсъдени отношенията между ЕС и Турция.

Кипърският въпрос днес е и на вниманието на Съвета за сигурност на ООН. По-късно тази вечер той ще бъде информиран за последното развитие на мирните преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна