Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за съдебната власт:

Пълна забрана за външно финансиране на съсловните организации на магистратите

| обновено на 19.07.17 в 11:49
Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Част от промените предвиждат да има пълна забрана на външно финансиране на съсловните организации на магистратите.

От ГЕРБ обявиха, че между двете четения ще предложат възможност съсловията да кандидатстват по европейски програми.

В дебатите Унгария беше дадена и от ГЕРБ, и от "Обединени патриоти" като пример за държава, която ограничава влиянието на неправителствените организации. ДПС, БСП и "Воля" не взеха думата, но в дебата стана ясно, че предложените от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутати промени целят съсловните организации да не бъдат зависими. 

От гласуването пролича, че само ГЕРБ и "Обединените патриоти" подкрепят идеята. В защита на идеята председателят на Правната комисия Данаил Кирилов посочи, че трябва да има яснота във финансирането:

Ако не бъде прието това правило, нека са публични данните кой по какви проекти от тези организации получава средства.

Георги Марков от ГЕРБ допълни:

Аз чух тази сутрин, че са казали, че господин Дани Кирилов прилича на Виктор Орбан и направо мога да го поздравя за такъв комплимент. Българската държава осигури много добро заплащане на българските магистрати и така трябва да бъде. Да бъдат така добри от членски внос да защитават както намерят за добре, техните интереси. Не може чужди фондации - американски, руски, ирански, арабски или така нататък, да финансират българските магистрати.

Павел Шопов от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", посочи, че всяка промяна в консервативната система води до нейното овладяване. Затова и предложенията били в отговор на обществения инстинкт за овладяване на системата.

Магистрат не може да прави политика. Няма право да дава интервюта. Няма право да участва в действия на политически сили.

Срещу промените се обявиха съсловни организации, но от ГЕРБ обещаха, че между двете четения ще предложат все пак съсловните организации да участват в проекти на Европейския съюз. Иначе промените забраняват търговска дейност за магистратите. Предвижда се да има и съвет за партньорство от членове на Висшия съдебен съвет, който да комуникира със съсловните организации. Прецизират се и някои хипотези за отстраняване на съдия, прокурор и следовател. В 30 дни от приемането на закона магистратите ще трябва да подадат и декларация за членство в тайни, съсловни и други видове организации.

По-рано председателят на ресорната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че за последната година професионалните организации не са направили нищо, за да просветлят както финансовите си източници, така и да изпълнят законовото си задължение да декларират членствата си във всички видове организации – тайни, явни, в които членуват отделни магистрати.

Позицията на премиера и правителството е, че е неоправдано и недопустимо да се въвежда забрана за ползване на магистратските организации от средствата по различни европейски програми и фондове. Промените ще въведат задължение за всички магистрати, а не само за новоназначените, да подават декларация, в която да разкрият всички дейности и членства като гаранция за независимост.

Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени