Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Методиев: Недостатъчно тестван текст от договора с Македония може да взриви обществото

| обновено на 19.07.17 в 14:28
Калоян Методиев
Снимка: БГНЕС

Перспективите за подписване на договора за добросъседство между България и Македония, насрочено за началото на август в рамките на посещението на българския премиер в Скопие, не са безоблачни. „Подводните камъни“, които крие този договор, не бива да бъдат пренебрегвани от нашето правителство. Тази теза защити в коментар по темата по „Хоризонт“ политологът Калоян Методиев, като посочи:


Има много сигнали в тази посока – виждате, че тази тайнственост около договора, това, че премиерите Заев и Борисов и техните екипи договарят съдържанието в общи линии непублично, доведе до много спекулации и негативизъм от страна на антибългарските среди в Македония – ВМРО-ДПМНЕ, от гледна точка на българската опозиция, която също се обяви против договора като проводник на македонизма и утвърждаването му. Излезе така, че сякаш се прави нещо нередно.

Докато няма широк обществен консенсус и в България, и в Македония, подписването на подобен договор може да се окаже единствено едно пиар мероприятие, при което опасността за българското правителство е да не се окаже фиксирано върху идеята, че трябва да покаже, че има нещо положително, че има някакъв пробив, напредък, и всъщност в крайна сметка да се окажем изиграни, излъгани, използвани – както се получава в повечето случаи в двустранните отношения през последните десетилетия, подчерта анализаторът.

Това, че договорът се договаря в общи линии „на тъмно“, а не на върху широка публична основа, създава почва за спекулации, подчерта отново Методиев, допълвайки:

И в един момент някой текст, който не е достатъчно тестван в публичното пространство, да взриви общественото настроение в Македония, където е много крехко политическото мнозинство в момента в парламента, където общественият консенсус е „на ръба“, а и да ядоса голяма част от среди в България, които са с по-твърда позиция спрямо Македония, и които са мнозинство в българското общество.

Така че, пак казвам, в момента това, че бъркаме в един „тъмен цилиндър“, за да „напипваме“ различни неща по отношение на този договор, в крайна сметка може да изиграе лоша шега и на Заев, и на Бойко Борисов.

Политологът посочи и проблемните за българското общество въпроси, които са предмет на договора, като поясни, че те са обект на консенсус у нас и компромисите с тях ще предизвикат реакция в голямата част от обществото и в целия политическия спектър:

Говорим тук за голяма част от българско общество, нямам предвид нещо, групирано около политически партии като националистите в България.

Имам предвид едно обществено настроение, голямо, един консенсус по отношение на Македония, по отношение на езика, по отношение на нацията – на изкуственото ѝ създаване, за този македонизъм, който експлоатира българската история и се опитва за нейна сметка да гради идентичност и държава. Така че това е един от малкото въпроси, по които има широк консенсус, и един евентуален такъв договор, при който ние отстъпим от определени български позиции, според мен има потенциал да създаде недоволство в целия политически спектър и в обществото като цяло.

В момента ми се струва, че се предоверяваме, липсва ни прагматичният подход, отбеляза Методиев, като допълни:

За мен в момента ние трябва да направим едно ограничение, защото не би трябвало да имаме доверие на 100 процента на отсрещната страна. Трябва да имаме доказателства за тази добронамереност и за искреността. Според мен трябва да дадем една поддръжка за НАТО примерно, но да не даваме поддръжка за ЕС – тоест да разделим двете неща. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна