Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е късно, Инес е мъртва" или една пиеса в 3 части по истински случай от 14 век

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Снимка"Много е късно, Инес е мъртва" е популярна поговорка в португалски език. Употребява се в ежедневния живот за ситуации, когато се е случило нещо необратимо, фатално, със съдбоносни последици. Инес, действащото лице в тази поговорка, е живяла през 14-и век, от 1320-а до 1355-а година. Цялото й име е Инес Перес де Кастро и е испанка от Галисия, въпреки че е останала, засега за почти 700 години, а твърде вероятно и за вечни времена, в португалската поговорка. Аристократката Инес Перес де Кастро пристига в португалския кралски двор като придворна дама на испанската инфанта Констанса от Кастилия, която скоро след това се омъжва за наследника на португалския трон. Той се казва Педро. Между Педро и Инес започва бурна, скандална, нелегална, отречена и преследвана от всички любовна история, която разклаща тронове и кралства, ражда куп остри конфликти, превръща във врагове на живот и смърт един баща и един син, подбужда гражданска война и жестоки сцени на саморазправа.
Но…
Много е късно, Инес е мъртва.
Пиесата Мъртвата кралица на Анри де Монтерлан проследява тази история. Прави го сериозно и задълбочено, разбира се и с някои промени в детайлите, като резултатът е не само изумителна и разтърсваща история за любов, достойнство, право на избор и право на лична воля, но успява да вдигне мащаба до политическа и философска пиеса с изключителни прозрения. Мъртвата кралица разказва за 14 век, но го прави актуално в най-буквалното значение на сумата, така, като че ли всичко се случва сега, хората са същите, властта е същата, политиката е същата.
СнимкаАнри де Монтерлан (на снимката вдясно) не е първият автор, който се заема да фиксира в художествено произведение тази строго документална история. Това са правили и десетки художници, и поети, и драматурзи, и композитори през изминалите 7 века. Последното постижение е португалско. Официалната премиера на "Реквием за Инес де Кастро" за оркестър, хор, сопрано и баритон на португалския композитор Pedro Camacho, роден през 1979 г., беше през 2012 година.
Трите части на Мъртвата кралица от Анри де Монтерлан ще чуете в три последователни недели 23 юли, 30 юли и 6 август след новините в полунощ. Мъртвата кралица е радиопродукция на режисьора Иван Добчев с музиката на Асен Аврамов и с участието на Малин Кръстев в ролята на краля, Искра Донова, Маргита Гошева, Любомир Ковачев, Иван Радоев, Веселин Мезеклиев, Христо Петков, Румен Трайков, Павлин Димитров, Петър Горанов, Ирмена Чичикова и Мария Пенчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна