Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев: Мутризацията на всички нива води до отсъствието на държавност

Снимка: БГНЕС

Липсата на отношение към миналото освен изключителна безотговорност е и комплексарщина. Премахването на макар и спорния Институт за паметниците на културата доведе до това, че регулацията на безценни сгради, които са част от емоционалната и историческата ни памет, като че ли завинаги изчезна. Това каза в предаването "Нещо повече" журналистът, продуцент и пътешественик Георги Тошев:

В един момент се оказва, че всичко започва да изчезва. Ние не можем да построим града и историята си наново. Паметникът на културата във всяка една държава е част от облика на града, част от историята, част от паметта. 

Емблематични сгради изчезват, а на тяхно място остават да зеят дупки и никой не може да принуди така наречените "инвеститори" да ги възстановят, посочи още журналистът:

Не можем да запълним града си само с нови небостъргачи със съмнителна архитектурна стойност, каквато е практиката през последните години. Мутризацията на всички нива в държавата води до отсъствието на държавност. Безпрепятственото върлуване на всякакви шарлатани, инвеститори, собственици, които обезобразяват градове...

Георги Тошев даде положителен пример с пълното реставриране преди години на Червената къща, която сега е популярно място за култура и дебат.

Пропуснахме страшно много години, в които европейски фондове биха могли да се използват за възстановяването и превръщането на ценни частни стари сгради в публични сгради, подчерта Тошев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна