Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ с различни визии за единния антикорупционен орган

Делата за корупция по високите етажи на властта може да отидат в специализирания съд в началото на 2018 г.

Ако и парламентът подкрепи промените в НПК, би следвало допълнително да уточним разумен срок за прехвърлянето на делата, свързани с т.нар. "висока корупция", от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Мисля, че би могло да се установи 1 януари 2018 г. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. Обсъжда се унифициране сроковете за всички случаи, за да не остава впечатление, че с оглед на различните субекти има различни правила, допълни той и допълни, че Специализираният съд е действащ съд и прехвърлянето на делата не би трябвало да е проблем. 

Т. нар. "текстове под курсив" в законопроекта са били изготвени от финалната част на работната група в Министерството на правосъдието и затова не са били част от текста по време на общественото обсъждане, заяви Кирилов:

Не знам защо някой се опитва да внуши нещо или да създаде интрига. Просто фазата и етапът на работата са били такива, че е започнало обществено обсъждане на публикуван текст, а работната група е продължила работа. Вижте, не можете да забраните на който и да е юрист или участник в работна група да спре да мисли по една тема или един казус и да каже: "Стоп. Дотук, до този ден, защото ние сме във фазата на обществено обсъждане".

Припознаваме, възприемаме, защитаваме, стоим изцяло зад тези предложения и с имената, и с авторитета си, заяви Кирилов, запитан дали той и двама други членове на ГЕРБ са съставители на текстовете.

Според председателя на правната комисия, твърденията, че промените в НПК и ЗСВ за разправа със съда са "неправилна интерпретация" и проектозаконите са били обявени още в старта на пленарната сесия:

Някои от проектите на НК, например, бяха внесени на 28 декември в миналото НС и ние търсим възобновяване на законодателната процедура по тях.

Кирилов призова да не се смесват темите за антикорупционния закон и за НПК. Той заяви, че не се чувства в ролята на "българския Орбан", както беше описан от депутата Георги Марков.

Заместник-председателят на правната комисия в НС и депутат от "БСП за България" Филип Попов коментира, че спецсъдът е съставен заради длъжността на извършителите, а не заради състава на престъплението. 

Защо едни хора, заемащи определена длъжност, попадат под ударите на този специализиран съд, а други – не? Каква е логиката? Хора, заемащи високи етажи на властта?! Ами началник на митнически пункт,  извинявайте, но това не е висока длъжност. Друг е проблемът – че този съд не е с оглед на организирана престъпна група! Организирана престъпна група има и там, където, или корупция, не е задължително да се обоснове единствено и само със заеманата длъжност, а с това дали самото действие или бездействие съставлява престъпление. Това, че заемаш определена длъжност, е квалифициращ състав!

Кирилов отвърна:

Това е характеристиката на самото престъпление!  Иде реч за борба с корупцията и извършването на корупционни престъпления. Те се извършват, в интензивната си част, в обществено опасната част от овластени лица, от лица, заемащи така наречените "високи етажи на власт". 

БСП ще предложи свой антикорупционен закон, тъй като, според тях, с настоящото предложение би бил създаден единен орган, който е компилация от досегашните, а част от тях са доказали неефективността си.  Според Филип Попов, приемането на антикорупционен закон трябва да върви успоредно с промените в Наказателно процесуалния кодекс, за да не остава усещането че се прави "нещо на парче".

Интервютата на Силвия Великова с Данаил Кирилов и с Филип Попов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна