Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчев обеща промени във финансирането на университетите

Красимир Вълчев:
Снимка: БГНЕС

Предстои промяна в системата за финансиране на висшите училища и държавната субсидия да се определя не толкова от броя на студентите, а от качеството на обучение и оценката за него от пазара на труда. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който направи първото си посещение във висше училище - Русенският университет.

Станалите популярни напоследък предложения с материални стимули за студенти, които се запишат във висше училище, не противоречат на закона, но са далеч от образователната идея. Според министър Вълчев кандидат-студентите е добре да използват рейтинговата система на висшите училища, в която университетите са оценени по над 50 критерия.

Ако просто искат да си дадат парите и да получат диплома, ние не можем да ги спрем. Единственият инструмент, който има държавата не е в периметъра на Министерството на образованието и това е акредитацията.

Министър Вълчев допълни, че предстоят разговори с Националната агенция за оценяване и акредитация и един от въпросите ще бъде свързан с отговорността на акредитационния процес към репутацията на висшето образование.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!