Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Поправките в ЗСВ са опит да се дисциплинира гражданският сектор

Ако новият Висш съдебен съвет възпроизведе сегашните модели, няма да има голям прогрес

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС
В съдебната система има достатъчно съществуващи механизми, които да предотвратяват конфликта на интереси и не е ясно защо точно на магистратските организации трябва да им се ограничава финансирането от т.нар. "чуждестранни източници". Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" политологът доц. Даниел Смилов:


Това ми изглежда като опит за ограничаване на дейността на конкретни магистратски организации, които някои виждат като неудобни – които имат доста ясно заявени становища по въпросите на съдебната реформа. И това е някакъв опит те да бъдат дисциплинирани. По този начин се тръгва в опасна посока... Виждаме екстремни прояви на такъв тип политика в страни като Русия, виждаме какво става и в Унгария. 

Даниел Смилов смята, че част от законовите промени не са издържани и не са добре обосновани и всеки начин за тяхното ревизиране, включително президентско вето, би бил добър.

Ще бъде интересно да обсъдим с вносителите на законопроекта коя е опасността, която те виждат в т.нар. "чуждестранно финансиране на магистратската дейност", посочи Смилов, който ще участва в днешната дискусия в Центъра за култура и дебат "Червената къща", озаглавен "Крият ли риск за гражданските свободи поправките в Закона за съдебната власт? Опит за диалог с вносителите".

Има позитивни сигнали. Изборите, които бяха проведени от съдиите, дават индикации, че за Висшия съдебен съвет могат да бъдат номинирани и избирани кандидати по прозрачен начин и да се достигне до безспорни кандидатури, коментира още Смилов:

Разбира се, не е важно само кои ще бъдат хората, как ще бъдат избрани, но и какъв тип практика ще наложат те в новия ВСС. Ако се възпроизведат моделите, които имаме досега – особено ако се запази този страх, който ВСС има към въпросите, свързани с отговорността на прокуратурата, няма да имаме много голям прогрес.

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Смилов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна