Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен интерес към китайския език и култура в Родопите

| обновено на 26.07.17 в 15:11
За първи път в село Момчиловци ще се проведат Дни на китайската култура и лятно училище по китайски език. Инициативата е на институт „Конфуций“ в София и Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Събитието ще започне на 4 август и ще приключи с очаквания тридневен фестивал на киселото мляко на 10 септември.
Родопското село Момчиловци е известно със своето кисело мляко и е добре познато дори и в Китай, където вече се произвежда най-известният български продукт под тази марка. То е и на почит сред всички групи китайски туристи у нас, които не пропускат да опитат истинското кисело мляко по стара българска рецепта.
Местата за курсовете по китайски език от сега са запълнени, казаха организаторите. Обучението за ученици и възрастни ще се провежда от преподаватели от специалността „Китаистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Подготвя се и специализирана програма, посветена на китайската култура с лекции по бит и съвременност на китайския народ, калиграфия, бойни изкуства, китайска кухня, китайско изкуство за изрязване на хартия и др.
Аксиния Колева, директор на институт „Конфуций“ в София и Иван Тодоров, председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай разкриха любопитни подробности за предстоящата инициатива в „Артефир“. Увеличава ли се броят на китайските туристи в България? Какво е необходимо, за да стане страната ни привлекателна за китайските инвестиции в различните сфери? Това ще разберете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна