Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Йорданова: Одит на Сметната палата ще направи анализ на цялостната дейност на НДК

Депутатите смятат, че има съмнения за извършени нарушения, но трябва да се произнесат компетентните органи

| обновено на 25.07.17 в 20:13
Диана Йорданова
Снимка: БГНЕС
Народните представители смятат, че има съмнения за извършени нарушения, но трябва да се произнесат компетентните органи. Сметната палата трябва да включи в годишната си програма "Одит за съответствието при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 година". Тази препоръка записаха депутатите от временната парламентарна комисия. Председателят Диана Йорданова от ГЕРБ коментира:

Този одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти и обстоятелства. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети. Ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. Не на последно място, това ще подпомогне ръководството в усилията му за добро финансово управление и стабилизиране на НДК.

Има съмнения за извършени нарушения при управлението на НДК. Това е записано в доклада на временната парламентарна комисия, която беше създадена след твърденията за нарушения, свързани с ремонта на сградата от бившия директор Мирослав Боршош.

Докладът беше приет с 10 гласа "за" и девет "против". БСП и ДПС не бяха доволни от неговото съдържание. Румен Гечев от групата на социалистите заподозря:

Над принципалите е министър-председателят г-н Борисов. И ние заради това поискахме г-н Борисов да дойде и да каже той ли е чадърът или не.

Велислава Кръстева от ДПС коментира позицията на движението:

Комисията не успя да си свърши работата, да установи фактите и обстоятелствата, свързани с изразходването на 17 милиона лева публични средства за подготовка на сградата за председателството.

До края на седмицата докладът трябва да бъде обсъден и в пленарната зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна