Диана Йорданова: Одит на Сметната палата ще направи анализ на цялостната дейност на НДК

Депутатите смятат, че има съмнения за извършени нарушения, но трябва да се произнесат компетентните органи
| обновено на 25.07.17 в 20:13
Диана Йорданова
БГНЕС
Народните представители смятат, че има съмнения за извършени нарушения, но трябва да се произнесат компетентните органи. Сметната палата трябва да включи в годишната си програма "Одит за съответствието при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 година". Тази препоръка записаха депутатите от временната парламентарна комисия. Председателят Диана Йорданова от ГЕРБ коментира:

Този одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти и обстоятелства. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети. Ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. Не на последно място, това ще подпомогне ръководството в усилията му за добро финансово управление и стабилизиране на НДК.

Има съмнения за извършени нарушения при управлението на НДК. Това е записано в доклада на временната парламентарна комисия, която беше създадена след твърденията за нарушения, свързани с ремонта на сградата от бившия директор Мирослав Боршош.

Докладът беше приет с 10 гласа "за" и девет "против". БСП и ДПС не бяха доволни от неговото съдържание. Румен Гечев от групата на социалистите заподозря:

Над принципалите е министър-председателят г-н Борисов. И ние заради това поискахме г-н Борисов да дойде и да каже той ли е чадърът или не.

Велислава Кръстева от ДПС коментира позицията на движението:

Комисията не успя да си свърши работата, да установи фактите и обстоятелствата, свързани с изразходването на 17 милиона лева публични средства за подготовка на сградата за председателството.

До края на седмицата докладът трябва да бъде обсъден и в пленарната зала.

Още от категорията

Министър Димов оттегля заповед за изключване на два имота от границите на парк "Витоша"

Министърът на околната среда Нено Димов оттегли заповед, с която от границите на Природен парк „Витоша“ се изключваха два имота с обща площ 10 дка. Имотите са изключени в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 година. По-късно в Асеновград Нено Димов съобщи, че по казуса е назначена проверка. По думите..

обновено на 16.01.18 в 15:11

Михай Фифор е служебният премиер на Румъния

Румънският президент  Клаус Йоханис  номинира социалдемократа и министър на отбраната Михай Фифор за служебен премиер. Фифор ще изпълнява длъжността министър председател, след като Михай Тудосе подаде оставка, защото изгуби подкрепата на партията си вчера. Йоханис уточни, че консултациите между политическите партии за излъчването на нов премиер на..

обновено на 16.01.18 в 14:31
Доц. Иво Инджов

Иво Инджов: Ново участие на социалдемократите в коалиция в Германия ще означава тяхното окончателно маргинализиране

Със сигурност ново участие на социалдемократите в голяма коалиция в Германия ще означава тяхното окончателно маргинализиране и те ще последват съдбата на различни социалистически партии в Европа, превърнали се в третокласни и дори четирикласни политически играчи като социалистите във Франция, ПАСОК в Гърция. Това коментира в интервю за..

публикувано на 16.01.18 в 14:29
Доналд Туск пред ЕП

Доналд Туск: Да бъде създаден постоянен финансов механизъм на ЕС за справянето с нелегалната миграция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи да бъде създаден постоянен финансов механизъм във връзка със справянето с нелегалната миграция. В изявлението си пред Европейския парламент Туск заяви: Нелегалната миграция ще остане предизвикателство в продължение на десетилетия, не на години. Аз предлагам на лидерите да бъде създаден..

публикувано на 16.01.18 в 13:57

Норвегия обмисля "специални условия" в отношенията с ЕС заради Брекзит

Норвегия се опасява, че ако Великобритания получи специална сделка по Брекзит, властите в Осло ще бъдат принудени да преразгледат сегашните си споразумения с Европейския съюз. Това твърди британският вестник "Гардиън", който твърди, че разполага с такива сведения. Тази намеса на Норвегия представлява ново препятствие за британския премиер..

публикувано на 16.01.18 в 12:49

От днес между София и Баку има директна авиолиния

В София пристигнаха първите пътници от откритата по-рано тази сутрин въздушна линия Баку - София. Официалният ѝ старт дадоха в столицата на Азербайджан премиерът  Бойко Борисов  и азербайджанският му колега  Артур Расизаде . Полетите по линията ще се изпълняват всеки вторник от азерска компания, първата нискотарифна компания извън Евросъюза,..

обновено на 16.01.18 в 12:18
Юрий Ратас

Премиерът на Естония очаква Българското европредседателство да даде нов тласък на разширяване на ЕС

Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази увереност, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се стигне до крайно решение по реформата на Общата европейска система за убежище. Пред Европейския парламент в Страсбург беше представено постигнатото от Естония за изминалите 6 месеца. Пред евродепутатите председателят на..

публикувано на 16.01.18 в 12:02