Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската комисия в НС обсъжда предложения за промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество

Снимка: БГНЕС

Днес земеделската комисия в парламента ще обсъжда предложения за промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество. Вносител на законопроекта е депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев. В момента законът така е устроен, че оставя ненаказани извършителите на някои нарушения, остава и убеждението у потърпевшите за липса на контрол, каза Мацурев и посочи:
 

Разпоредба от закона предвижда наказание глоба от 200 до 500 лева за лице, което пуска животни през селскостопански земи, без да има това право, като с това причинява вреди на селскостопанското имущество. В този случай се налага глоба единствено на прекия извършител, а не на собственика на животните. Само че повечето пастири нямат и договори, също така са и различни лица от собствениците. При тези нарушения нарушителите остават ненаказани, като липсват доказателства за установяване на субекта на нарушението и по този начин собственикът на селскостопански земи, в които са били пуснати животни и са нанесени щети, остава с впечатлението за липса на контрол и адекватна обществена реакция срещу извършеното нарушение. Нашето предложение е да се въведат промени като се предвиди санкция за собствениците на животни, които са преки извършители на нарушението. При второ такова нарушение глобата е от 600 до 1000 лева, съответно имуществена санкция. Тук предвиждаме също промяната за това, когато извършителят е едноличен търговец или юридическо лице, тъй като това нещо в момента го няма.

Друг ключов проблем са безпризорните животни, оставени да пасат до пътища, излизат на шосето и нерядко причиняват катастрофи:

Това нещо го има в НПК, съвсем добре е посочено. Въпросът е да бъдат хванати животните и да бъде наложена санкция на собствениците на животни.

Подробности можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна