Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ледена шапка" ще запазва косата на онкоболни пациенти при химиотерапия

„Дара Хелп“ организира кампания за набиране на средства за закупуването на специална апаратура, която може да запази косата на болните при химиотерапия, каза в „Преди всички“ Живка Бояджиева от „Дара Хелп“ и обясни:
 

Това е една охлаждаща система или т.нар. „ледени шапки“, които се слагат на главата на пациентите, които в момента се лекуват с химиотерапия. Те не позволяват косата на пациентите да окапе. Така пациентките се чувстват по-близо до здравите хора, защото могат да имат самочувствие, могат да ходят на работа, запазват своят конфиденциалност. Пациентката решава на кого да каже за заболяването.

„Ледените шапки“ се използват в 35 държави и за тях има 56 клинични проучвания, които доказват, че те действат, каза още Бояджиева:

Колкото повече средства съберем, толкова повече машини ще купим и ще поставим в различни центрове по химиотерапия в страната. Цената на апаратурата е 40 хиляди лева, като могат да я ползват едновременно двама пациенти. Това ще бъде абсолютно безплатно у нас за пациентите. Фирмата, която е представител в България, обеща, ако закупим 4 такива апарата, да подари пети, така че нашата цел е да закупим 4.

Подробности по темата и как бихте могли да помогнете, можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна