Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Людмил Рангелов: Ако нападението над Никодимов е по хулигански подбуди, то над нотариусите е планирано

Д. Добрев: Чувството на тревожност в обществото няма как да намалее, ако институциите не помислят за гражданите си

Снимка: БГНЕС

Вчера следобед в района на Орлов мост журналистът от БНТ Иво Никодимов беше нападнат и бит от трима нападатели.

Малко преди това, нотариус и нейната дъщеря  бяха пребити посред бял ден до Борисовата градина. Издателят Добромир Добрев припомни в „Хоризонт до обед“, че от години се случват нападения над граждани в Борисовата градина, през 2008-а гадина там беше извършено и едно  знаково убийство на студента по медицина – Михаил Стоянов, което беше доказано като престъпление от омраза. Агресията е един изключително голям проблем, дали тя е вербална или физическа – няма значение, каза Добрев.

В случая говорим за физическа саморазправа с хора, без да има повод и причина. Институциите са тези, които трябва да вземат превантивни мерки и да бъдат готови да реагират – визирам законодателни промени в прословутия член 162 от НПК, политическа воля и т.н. За съжаление засилване на полицейското присъствие не се предвижда и това би било популизъм. Сигурността на гражданите е много важна. Тук в ролята си трябва да влезе и Столична община - това място да бъде достатъчно осветено, да бъде по-проходимо… Чувството на тревожност в обществото няма как да намалее, ако институциите не помислят за гражданите си.

Добромир Добрев изрази съмнения в капацитета на полицията и правоохранителните и правораздавателните органи да се справят с престъпленията от омраза. Често когато няма видими мотиви и често когато се говори за немотивирана агресия става дума за непрязън към различието, независимо дали става дума за различен цвят на кожата, отношение към чужденец, гей или човек с увреждане. От особена важност е полицията да разпознава тези престъпления.

Според заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет адвокат Людмил Рангелов нападението над журналиста Иво Никодимов е било без причина и повод, хулиганска проява, докато нападението над нотариус Механджийска и дъщеря е планирано и обмисляно, вероятно има мотиви, свързани с професионалната им дейност. Той каза още, че смята, че полицията има възможност да се справи с подобни хулигански прояви в Борисовата градина:

Всичко е въпрос на организация и на физическо присъствие на полицията там.

В случая с нотариусите по-скоро капацитетът на полицията трябва да се изразява в това да достигне до извършителите на деянието, каза той:

Мисля, че е възможно, защото това са лица, които по някакъв начин са наети, поръчано им е и те се движат в определени среди. Особено, ако полицията така добре разбира своята агентура, би могла да достига до извършителите, но да се предотвратят е много по-трудно.

Всеобщата несправедливост, която властва в обществото, неизменно поражда агресия, коментира адв. Рангелов.

Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по повод пребитите нотариуси.

От звуковия файл можете да чуете интервю на Ирина Недева с адвокат Людмил Рангелов и с издателя Добромир Добрев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна