Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежина Мечева:

Ако има българска матура в Европа, училищата ни ще се препълнят с ученици

Снимка: Евгения Йотова
Официално бе открита юбилейната 10-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. По традиция откриването се състоя в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски” със съдействието на Министерството на образованието и науката. Събитието събра на едно място учители, администратори и приятели на каузата от четири континента, за да обменят информация и опит за образованието на българчетата и разпространението на българския език и култура в чужбина. Беше обсъдена и Петицията на Асоциацията на българските учители в чужбина до Европейската комисия по петиции на Европейския парламент относно насърчаване на европейското многоезичие, признаването на българския език и на всички официални езици на Европейския съюз като матуритетни в държавите-членки.

Снежина Мечева - говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, директор на българското училище към посолството на България в Лондон сподели, че българските учители в чужбина стават "втори родители" за българчетата, които се намират в чужда среда - нямат баба, дядо, братовчеди. Ако децата обичат учителя си, училището се превръща във втори дом за тях. 

Снежина МечеваНа 27 и 28 юли 2017 г. ще се проведе семинар в Рилския манастир със съдействието на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, на епископа на Рилския манастир Евлогий и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Ще бъдат изнесени лекции, свързани с усъвършенстване на работата на българските училища в чужбина, ще се проведат професионални образователни курсове за подпомагане на работата на специалистите, които са приели като лична мисия да запазят българското у българите в чужбина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна