Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не само България, но и САЩ ще увеличат контингента си в Афганистан

Р. Трад: В дългосрочен план "Ал Кайда" е по-стабилна от "Ислямска държава"

В момента талибаните владеят около 40% от територията на Афганистан

Снимка: блог на Руслан Трад

Увеличаването на българския контингент в Афганистан с 50 души е в контекста на ангажимента на страната към НАТО. Не само българският контингент ще бъде увеличен. САЩ ще увеличат своите части на терен с 300 души – главно ветерани, които вече са участвали срещу талибаните. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Руслан Трад. Той уточни, че от две години нападенията на талибаните са по-ожесточени, но напрежението допълнително ескалира в последните месеци и в момента те владеят около 40% от територията на Афганистан:

И в момента около 130 градски центрове и селища са оспорвани между афганистанските сили и талибаните, като тенденцията е в полза на талибаните за момента. Тук казваме, че най-голямата по територия провинция - Хелмант, която е основен производител на опиум в миналото и изключително стратегически важна провинция, вече е на почти 100 процента завладяна от талибаните.

Талибаните са били „пред колапс“ през 2006 г., но са набрали нови сили, главно сред селското население, за което е спомогнал и провалът на реформите в Афганистан. След изтеглянето на американските части заради решение на Барак Обама охраната на границата и на градските центрове е била оставена на неопитната армия на страната, която се проваля в това. Роля има и засилването на интересите на съседните на Афганистан страни, които се намесват в конфликтите на територията ѝ.

Властите навсякъде подценяват стратегията на талибаните да завземат селските региони, коментира Трад:

Там са посевите, там са ресурсите, там е и възможността да бъдат тренирани нови бойци.

"Ал Кайда" е по-силна от "Ислямска държава", коментира Трад:

За дългосрочно, ако говорим, "Ал Кайда" е по-стабилна. Мнозина в момента подценяват Айман ал Зауахири, който наследи Бин Ладен начело на "Ал Кайда", защото Бин Ладен беше имаше голяма видимост - известен, беше медийна звезда, образно казано, както е в момента "халифът" на "Ислямска държава", но Зауахири е изключително добър стратег. Освен това той е изключително прагматичен, когато става дума за развитието на организацията. Примерна разликата с "Ислямска държава" е, че "Ал Кайда" цели да избягва цивилни жертви. Атакуват се педимно военни постове, правителствени пунктове... В много райони, където оперира "Ал Кайда", за местното население това са символи на репресия. Това е абсолютно популистки ход, но "Ал Кайда", за разлика от "Ислямска държава", действа по-бавно, но много по-сигурно. Имаме примери от Мали до Сирия и Афганистан, където "Ал Кайда" инфилтрира местните бунтове и ги представя за свои. 

По повод оповестените от САЩ санкции срещу Иран журналистът коментира, че макар в началото да се очаква те да имат ефект, като цяло подобен тип санкции не влияят на Иран.

Те бяха наложени в пъти по-големи размери, но въпреки това видяхме, че Иран е една от най-големите сили в Близкия изток и в Централна Азия.

Може би тези санкции са наложени, защото има очакване от Тръмп да го направи, но реално, на терен, Тръмп в момента предоставя възможност иранците в Сирия да стават все по-силни, което в момента е и в ущърб на руснаците, тъй като те имат различна визия как да изглежда Сирия.

Минимум 800 бойци от Балканите се бият на страната на Ислямска държава, но няма данни за българи, изтъкна Трад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна