Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров - отличени с престижната германска музикална награда "Ехо Класик 2017"

Аглика Генова и Любен Димитров на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе
Снимка: БГНЕС

Клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров спечели престижната германска награда "Echo Klassik 2017" в категория "Запис на концерти от 20/21 век" за компактдиска им с музика на Бела Барток и Виктор Бабин. Записът е осъществен със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Йордан Камджалов. Концертът на Бабин се записва за първи път в света.

В оценяването на "Ехо Класик" се включват не само големи специалисти от различни медии в Германия, но се оценяват и реакциите на публиката, на купувачите на тези компактдискове, какво количество е било закупено, какви са реакциите на други медии, тоест начинът на оценяване е съвсем различен, поясни Любен Димитров, според когото подобно признание оценява една вече напреднала музикална кариера. 

Това е една звездичка в нашия живот, която цял живот ще бъде там. "Ехо" - наградата се тълкува по един наистина своеобразен, емоционален начин. Тя заема много особено място, незабравимо място в биографията, наред с конкурсите, сподели Аглика Генова.

Генова и Димитров са носители на множество първи награди от най-реномираните световни конкурси за клавирно дуо. Преподават в Музикалната академия в Хановер. Признават, че работят със сърце и абсолютна всеотдайност и понякога напускат музикалните зали там след полунощ:

Всичко в служба на музиката. Всичко в служба на това, което тя изисква от нас. Това е единствената наша отговорност - към композиторите, към Бог и към нашите студенти, когато те полагат тяхното бъдеще в музикален смисъл в нашите ръце. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени