Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Текстът на договора за добросъседство с Македония е добър

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БНТ

Тази декларация, която е в основата на договора за добросъседство с Македония, за съжаление не беше приложена пълноценно в двустранните отношения и причината за това е преди всичко смяната на политическия връх там. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" проф. Ангел Димитров, бивш посланик в Скопие:

Декларацията от македонска страна беше подписана от тогавашния министър-председател Любчо Георгиевски, но само 2-3 години след това на неговия пост като ръководител на държавата беше друг представител на партията, така че стигнахме до нова ситуация и нова надежда.

Проф. Димитров коментира текста на договора за добросъседство с Македония:

За мен текстът на договора е добър. Той действително се опира върху декларацията. В него има и нови моменти, които са свързани със съвременната позиция на България – една позиция, която дава много повече предимства, отколкото през 1999 година, макар че точно тогава България сама си беше извоювала една водеща роля в региона, една политически водеща роля в региона. Както добре знаем, в много от събитията, които се случиха тогава, българската експертиза имаше важно място.

Договорът не може да изчисти спорове, добави бившият ни посланик в Македония:

Договорът само може да отвори "вратата“ и да създаде възможност за сериозна и упорита работа, една взискателност, за да се стигне наистина до преодоляване на онези пречки, които десетилетията издигнаха пред едно двустранно сближаване. Тази формулировка, която е записана за македонския език, не означава, че го признаваме. Това е една малко емоционална трактовка. По начало в политиката на политическо ниво не се признават езици. Това е работа на лингвистите.

Цялото интервю с проф. Ангел Димитров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна