Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Не бива отново да отхвърлят антикорупционния законопроект заради анонимните сигнали

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Твърде рано е да говорим за ясни политически знаци и сигнали, които получаваме с анонсирането на такъв закон, защото и предходните два проекта бяха правителствени, което не им гарантираше безпроблемно приемане. Това заяви в предаването "12+3" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в коментар по изготвения от правосъдното министерство законопроект за антикорупционен закон.

Предходните версии на закона също бяха внасяни в период, който дава технологичното време да бъдат приети до декември и да бъдат отразени в редовния мониторингов доклад, подчерта Славов и допълни, че август не е най-подходящият момент за обсъждане на подобни законопроекти:

Подобно обсъждане оставя едно неприятно усещане – сякаш прилича на обществена поръчка, пусната в навечерието на коледните празници със срок началото на следващата година.

Председателят на антикорупционния орган се избира от Народното събрание, той предлага заместник-председател и членове, които също се избират от парламента, председателят разпределя и ресорите, уточни Калин Славов:

Тоест един орган, който формално е наречен колективен, всъщност се превръща в едноличен. Не съм сигурен дали това е добрият модел… На практика едноличен орган, назначен по волята на мнозинството, ще действа за период от шест години.

Относно един от спорните въпроси – този за подписаните сигнали, Славов поясни, че това не прави борбата с корупцията обречена:

Много често най-важните сигнали за корупция се дават от хора, които са вътре в дадена система, вътре в дадено ведомство и има много законодателни прийоми за тяхната защита. Има изключително ефективни методи, които да предпазят подобни лица, а те много често са обвързани и от разбирането и за т.нар. "служебна тайна"...

Не ми се иска анонимните сигнали да станат повод за ново отхвърляне на този законопроект, допълни Славов.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Калин Славов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна