Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнината от Илинденско-Преображенското въстание отбелязват в Кюстендил

| обновено на 02.08.17 в 13:43
Снимка: БГНЕС

С поклонение пред паметника на Тодор Александров днес в Кюстендил се отбелязва 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Градът има голям принос в националноосвободителните борби на Македония.

Кметът на общината
Петър Паунов, представители на областната администрация, от местни политически организации и клубове поднесоха венци и цветя. Дойдоха граждани, потомци на дейци на освободителното движение и борбите за Македония.

От 20 години 2-ри август е официален празник на Кюстендил, защото:

Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време толкова много опустошения и човешки жертви. Всички те показаха как се умира за свободата, водени от безсмъртните думи на Даме Груев: "По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край" и "Свободата е олтар, поглъщащ всичките й приносители
".


Кюстендил и районът (села като Длъхчево, Сабляр, където e имало бомболивница, Жиленци, където в местността Сенокос е бил сборния пункт на поборниците) имат съществен принос към националноосвободителната борба за Македония - оттук тръгвали да се включат в четите сподвижници на македонските воеводи, минавали тайни канали за пренос на оръжие и материали за участниците в борбите за Македония. Това обясни пред "Хоризонт" историкът от Регионалния исторически музей д-р Ангел Джонев:

Илинденско-Преображенското въстание е един сегмент от ролята и мястото на Кюстендил в националноосовободителните борби на българите в Македония и по-сетне на българите в Западните покрайнини. Кюстендил безспорно заема място в тези борби със своята водеща роля.

В изследването си "Кюстендил - военна столица на България през Първата световна война” върху 440 страници и през богати на снимки приложения Джонев показва любопитни и малко известни факти и събития като посещението на Сакскобургготския херцог Карл Едуард, един от синовете на германския кайзер Вилхелм II - Август Вилхелм, или визитата на депутати от Райхстага.

В разгара на войните Кюстендил е имал и своя специален монархически маршрут с начало жп гарата, където посрещали гостите - царски особи и висши военни.

Какво още се е случвало преди век в Кюстендил как може да се развива "военен туризъм" в града - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна