Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов обсъди случая "Калиакра" с еврокомисар Кармену Вела

Кармену Вела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът  Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела възникналия казус „Калиакра”, след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

И Борисов, и Вела са изразили позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни, като  българските власти трябва да решат какви мерки да приложат за целта. 

Било е подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Премиерът Борисов е поканил комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазването на защитените територии.

Същевременно премиерът Борисов организира утре сутринта среща на всички заинтересовани страни,  за да се потърси баланс по казуса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна