Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Творилница" – социално предприятие за пораснали аутисти

"Творилница" е социално предприятие за пораснали аутисти.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Милена Кънчева, координатор на Гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието" и създател на "Творилница", разказа за проекта:

Идеята за "Творилница" назряваше в мен с течение на годините, защото аз се познавам със страшно много хора с проблеми от аутистичния спектър, а и работя такава работа, която ме срещаше дневно с хора с всякакви проблеми в развитието, не само от аутистичния спектър. Проблемът е, че това са хора, които не намират своето място в обществото. Много трудно намират своята група, към която принадлежат. Идеята на "Творилница" е чрез няколко ателиета за работа с различни материали – хартия, вълна, текстил и керамика, хората, които идват при нас, да опитат да творят, да създават и да видим къде са техните умения. Ако имат умения в тази насока, ние да ги развием, като създаваме продукти, които са интересни за бизнеса. Бизнесът не просто да ни спонсорира, а да бъде наш партньор. Например ние можем да създаваме корпоративни подаръци на фирми.

Милена Кънчева сподели с какво се занимава нейният син, който е аутист:

Моят син Иво е във високия спектър на аутизма, тъй като хората имат различна степен на дефицити и увреждания. За него ученето не е проблем. Всъщност това е единственото, което той умее да прави. Мога да кажа, че завърши последния семестър с отличен, като докато учеше право, завърши и администрация и управление. Той обаче няма визия за това какво ще прави по-нататък в живота, след като си получи дипломата, което е един от тревожните моменти за хората с това състояние.

Цялото интервю с Милена Кънчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна