Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Панчев: Пътят на Венецуела очевидно е към диктатура

Президентът на Венецуела Николас Мадуро на военен парад в Каракас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спадът на цените на петрола е причина за серизоните икономически промени във Венецуела, но при едно просто сравнение с други страни, които също разчитат на него би показало, че това не е водещо и не е довело до липса на храна най-малкото. Това обясни в предаването "12+4" икономистът Стоян Панчев от Българското либертарианско общество:

Не е това обяснението, а това, че в годините на планова икономика, на социализъм в един момент свършват точно с такъв тип криза и то особенно когато това съвпадне с намаляването на цените на основния тип ресурс, който в момента точно заради този тип политика не може да бъде добиван, както преди това.

Класическият път на всяка социалистическа планова икономика започва с някакви временни успехи, както и преразпределение на средства, добави икономистът:

Постепенно обаче влиза в спиралата на изчерване на ресурсите, създадени от предишнто по-свободно пазарно общество, следвани и от хиперинфлация, която трябва да замести поне временно тези изчерпани ресурси. след което започва и липсата на базови хранителни продукти, лекарства и т.н.

Политиките на правителството са това, което доведе до глад, хиперинфлация и битките по улиците във Венецуела, подчерта
Панчев, според когото страната очевидно върви към диктатура.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна