Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалиращото напрежение между САЩ и Северна Корея се отразява негативно на финансовите пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатските борси приключиха със загуби търговията в сряда, като инвеститорите потърсиха убежище в американски държавни облигации, в злато и японски йени с оглед на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Повод за засилващото се напрежение даде размяната на остри реплики и дори на отявлените военни заплахи между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Северна Корея. Късно снощи Тръмп предупреди, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати. Това беше последвано от информация, че Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база на Военно-въздушните сили на остров Гуам в Тихия океан.

Инвеститорите на азиатските борси реагираха негативно на тази рязка ескалация на напрежението, провокирайки спад на южнокорейския фондов индекс Kospi с 1,1% и на японския индекс Nikkei – с 1,29%, като общият Азиатско-Тихоокеански индекс MSCI се понижи с 0,5 на сто.

Безпрецедентно острата заплаха на американския президент, отправена към Северна Корея, доведе до негативен финал и на снощната търговия на "Уолстрийт", като индексът DJIA се понижи с 0,15%, широкият индекс S&P500 – с 0,24% и технологичният Nasdaq – с 0,21%. Фючърсите на трите основни американски фондови индекса остават под натиск от продажби и по време на днешната извънборсова търговия, губейки нови около 0,2 на сто.

Очаква се негативен старт и борсите в Европа, като преди началото на търговията фючърсите на общия европейски индекс Eurostoxx 50 се понижават с около 0,7%, на големия индекс Stoxx Europe 500 – с 0,3%, на британския FTSE100 – с 0,5% и на френския CAC40 – с 0,9%.

Ескалиращото геополитическо напрежение около Корейския полуостров кара инвеститорите в световен план да потърсят убежище в американски и германски държавни облигации, в злато и в японски йени.

Фючърсите на златото с доставка през декември поскъпват с 0,9% към 1274 долара за тройунция, отскачайки от близо двуседмичното дъно, достигнато по време на търговията във вторник.

Щатският долар се понижава с 0,4% към 8-седмично дъно от 109,75 йени, а еврото с 0,3% към триседмично дъно от 128,71 йени, като в същото време поскъпва и друга важна "валута-убежище" в лицето на швейцарски франка. Американският долар пада с 0,6% към 7-дневно дъно от 0,9656 франка, отстъпвайки от вчерашен 10-седмичен връх около 0,9772 нивото, докато еврото удари 10-дневно дъно към 1,1330 швейцарски франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна