Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на солта разкрива вълшебства край Атанасовското езеро

БНР Новини
Атанасовското езеро от птичи поглед.
Снимка: saltoflife.biodiversity.bg

Много са удивителните неща, с които езерото непрекъснато може да ви поднася изненади. Лагуната на практика е най-богатото на птици място в България. В района на Атанасовското езеро са наблюдавани над 315 вида птици от близо 450 вида, които се срещат у нас.
В езерото добивът на сол се извършва по щадящ за околната среда традиционен начин, без да нанася щети на никого от неговите пернати, водни и растителни обитатели. Познавачите казват, че може да се видят дори диви орхидеи. Друг удивителен факт е, че тъкмо балансираната стопанска дейност подпомага увеличаването на техния брой.

СнимкаВ това магическо място имате възможност да прекарате вълшебни часове. Дали сте се движили по Пътеката на саблеклюна? Изградена е по проект „Солта на живота“, LIFE+, на Българска фондация Биоразнообразие. Представлява кръгов маршрут от 285 м., с информационни табели, посветени на дъждосвирцовите птици в Атанасовско езеро. През 2015 година е изградена и наблюдателница за птици, изплетена от майстора от град Българово Станко Киров.

„Главен герой“ на Пътеката, естествено, е саблеклюнът на име Атанас. Тъкмо през неговия поглед, по увлекателен начин са представени най-важните особености на дъждосворцовите птици.
Пътеката на солта пък обхваща 820 м от велоалеята Бургас – Черноморски солници – Бургас в района около езерото. Тя се състои от няколко отделни елемента. На асфалта са разположени различни стилизирани графични илюстрации, представящи някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която хвърля въдица, кокилобегач на високи токове, солница, влакче, солничар и други са разположени по асфалта в две различни посоки – за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до Бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“).

Към пътеката има музейна експозиция на открито, озаглавена „Кът на солничаря“. Как всеки от нас може да „вкуси“ от професията на солничаря, макар и за един ден? – Още интересни неща може да научите по време на Фестивала на солта, за който разказва Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна