Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дуранкев: Необходима е социална политика, ориентирана към европейските, а не към стандартите на Третия свят

Вълците са сити. Агнетата са цели, но напускат България

проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и, разбира се, ниското възнаграждение на труда, сподели в ефира на "Хоризонт" икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него с минимална работна заплата от 235 евро и 20 евроцента страната ни изостава от Румъния, която от 1-ви юли увеличи минималната заплата на 318 евро. С други думи, според икономиста, разликата по отношение на минималните заплати между двете страни достига почти 80 евро.

Дуранкев заяви, че България остава "в зоната на здрача" и я определи като "черната овца" на Европейския съюз, тъй като положението в страната е неспасяемо до 2021 г., когато според прогнозите на правителството минималната работна заплата у нас ще достигне 332 евро, което означава, че едва тогава ще надминем минималната работна заплата в Румъния от тази година.

В коментар за новия модел на договаряне на минималната работна заплата между работодатели и синдикати Дуранкев го определи като "преговори на вълците с овците". Според него административно решение е необходимо, защото не може между овци и вълци да се постигне някакъв баланс.

Професорът по икономика подчерта, че коефициентът за неравенството "Джини", показва, че в момента България е лидер по неравенството в Европейския съюз: 

Преди три-четири години бяхме трети или четвърти, сега сме с най-голямо неравенство. И погледнете още нещо: средната работна заплата, ако вземем осигурителния доход за миналия месец, в момента е 803 лева, докато в същото време максималната работна заплата надхвърля на някои и 100 хиляди евро месечно, което означава, че някой се трудят около 400-500 пъти повече отколкото от други. Или обратно казано, спекулират и имат спекулативно високи доходи. Така че в момента виждаме едно неравенство…

Вълците са сити. Агнетата са цели, но напускат България, обобщи проф. Дуранкев и заключи, че в България капиталът доминира доста силно над труда и възможностите за промяна на статуквото са свързани с повече демонстрации и повече демокрация и по-социална политика, която е ориентирана към европейските стандарти, а не към стандартите на Третия свят.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с проф. Боян Дуранкев чуйте от приложения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна