Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Андреев: Няма закъснение в подготовката за дистанционното електронно гласуване

Според Иво Мирчев единственият начин да успеем със сроковете е да използваме и да адаптираме естонската система за електронно дистанционно гласуване

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

В Централната избирателна комисия работят по проект за внедряване на система за дистанционно електронно гласуване. Очакванията са, че на изборите за Европейски парламент през 2019 година ще бъдат приложени текстовете на Изборния кодекс, които предвиждат дистанционно електронно гласуване. Въвеждането му произтича от проведения национален референдум преди 2 години, на който българските избиратели се произнесоха "за" тази форма на подаване на глас. Вчера омбудсманът Мая Манолова предупреди ЦИК, че бави експерименталното гласуване по интернет. В писмо до комисията Манолова напомня, че остават по-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване.


В коментар по темата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред "Хоризонт":

Централната избирателна комисия съвместно с Държавната агенция за електронно управление още от пролетта - с одобряването на проекта, работи по отношение на внедряването на електронното дистанционно гласуване, така както е предвидено в Изборния кодекс. Проектът трябва да завърши по различните дейности, тъй като той включва отделни дейности, до края на 2018 година с оглед на реалното гласуване през 2019-та в изборите за Европейски парламент


Андреев отбеляза, че в ЦИК не са съгласни с тезата за закъснение при подготовката за електронния дистанционен вот:

На първо място не бих говорил за закъсняване, тъй като в Централната избирателна комисия са предприети необходимите действия и стъпки, за да може до края на 2017 година - така както е предвидено, да бъде извършена симулацията за гласуване със система за електронно дистанционно гласуване - с измислени партии, коалиции и кандидати, след което през 2018 година вече да бъде проведено експериментално електронно дистанционно гласуване.

По отношение на симулациите говорителят на ЦИК поясни:

През 2018 година ще бъде проведено експериментално електронно дистанционно гласуване в избори, които ще бъдат насрочени през 2018 година, включително както казва Изборният кодекс, в частични местни избори. Тогава вече тази система експериментално ще бъде използвана при тези избори, които са насрочени с оглед да се види ефектът от дистанционното електронно гласуване и да се направи анализ дали системата работи  - тоест, ако е необходимо нещо да бъде променено, допълнено с оглед резултатите от това експериментално гласуване. 


През 2017 година, предвиденото в Изборния кодекс, а и така както централната избирателна комисия съвместно с държавната агенция работи, е да се проведе симулиране на такова електронно дистанционно гласуване в рамките и след провеждането на анализ на практиките, които съществуват в световен мащаб в страните, където е въведено такова електронно гласуване - но то няма да е с оглед на насрочени конкретни избори - местни или други през 2017-а, а просто стимулирането ще предвиди един вид избори, при които ще има измислени партии коалиции и кандидати.


Това симулирано електронно дистанционно гласуване ще бъде обявено пред обществеността и ще бъдат поканени да участват освен институции, също и неправителствени организации  - всички онези, които имат интерес да участват в симулирането на избори чрез електронно дистанционно гласуване, допълни Андреев.

Централната избирателна комисия още от началото на тази година с оглед и на измененията, които бяха приети в края на миналата година, заедно с Държавната агенция за електронно управление работят по самия проект и аз не считам, че има каквото и да било забавяне, което би могло да  попречи да бъдат приложени текстовете на Изборния кодекс в сроковете, които са предвидени, подчерта още веднъж говорителят на ЦИК.

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ и Иво Мирчев, компютърен специалист, един от защитниците на тезата „за“ въвеждане на електронното гласуване на референдума, като заяви, че казаното от говорителя на ЦИК не отговаря на истината и все още липсва задание за системата за електронно гласуване:

Фактите са, че почти никаква работа не е свършена и доказателство за това е, че все още няма задание за проекта за електронно гласуване. Да не говорим, че проектът за електронна идентификация върви назад с между 6 месеца и една година и там има също забавяне, а ние не можем да имаме електронно гласуване без него.

Според Мирчев единственият начин да успеем със сроковете е да използваме и да адаптираме естонската система за електронно дистанционно гласуване:


Ако България, тъй като вече е загубила около година - година и половина, тепърва започне от нулата, а ние всъщност сме на този етап, реалните срокове са 2020-а -  2021-ва. Затова, пак да кажа  - от Естония, от естонската държава вече има позиция, че те са готови да ни предоставят тяхното електронно гласуване, че са готови да предоставят и техни специалисти за внедряването му и най-хубавото е, че това няма да ни струва нищо, тъй като това са изключително скъпи проекти за реализация.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна