Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много звезди. Щипката поезия или лъжичката аромат, която майките ни всекидневно добавят в храната, навярно крие биохимични и терапевтични тайни сили, за които не се сещаме при всяка хапка. Обаче неусетната превенция е част от хилядолетните традиции и култура на повечето народи по света. И едва ли някой ще се учуди, че в шкафа с подправките на всяко семейство се съхраняват много от основните съставки на лековете, описани още в древните медицински текстове на Индия, Китай и Тибет...
СнимкаАвтори на уникалната енциклопедия на подправките са доктор Бхарат Б. Агарвал и Дебора Йост. Дебора Йост е главен редактор на „Привеншън магазин хелт букс“ и съавтор на готварските книги на Жак Пепен и Стивън Рейклън. А доктор Бхарат Б. Агарвал – по произход индиец от Пенджаб, по професия – преподавател в катедрата по експериментално лечение в Центъра за ракови изследвания към Тексаския университет „М. Д. Андерсън“ в Хюстън. Докторската степен по биохимия на Бхарат Агарвал е от Университета в Бъркли, Калифорния. А специализацията му по ендокринология е от Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско. Първата работа на д-р Агарвал в продължение на почти 10 години е свързана с генетични изследвания в областта на лечението на раковите заболявания. Несъмнено обаче, че един от най-престижните „университети“, от който д-р Агарвал черпи знание за огромния лечебен потенциал на подправките, е кухнята на майка му и баба му.
Днес вече по експериментален път е доказано от учените, че подправките съдържат вещества, които се справят успешно с окисляването и възпалението – два процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания. Тази книга отделя на подправките вниманието, което те наистина заслужават, представяйки научни факти относно терапевтичната им сила на общодостъпен език. Нещо повече – авторите са предложили няколко възможни варианти за съчетаването на различни подправки и популярни кулинарни рецепти с тях от цял свят.
През 2011 година доктор Бхарат Б. Агарвал пише: Добавяйки само зеленчуци, плодове и други необработени и нерафинирани храни към менюто си, не бихте могли да спечелите борбата срещу болестите, защото истинската тайна на здравословния живот и дълголетието е хранителният режим, богат на натурални храни, но и на подправки. Само една щипка или една чаена лъжичка от подправката може да бъде по-ценна от храната, която овкусява!... Моля ви, нека това да е последният ден без подправки в живота ви... Искате ли да се предпазите от сърдечно болести, от диабет тип 2, от Алцхаймлер и от рак? Ами добавете повечко чесън, канела и куркума към ястията си!



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна