Тихомир Игнатов за "Денят на оркестъра": Да осъзнаеш силата на духовата музика и на балканския звук

На Гергьовден традиционно подготвяме репортажи, свързани с българската армия и тази година ми се падна честта да направя репортаж за оркестъра на Сухопътните войски. Исках да представя един по-различен поглед върху този оркестър и всъщност направих репортаж, който представяше другото лице на сухопътния оркестър. Те свириха джазови композиции. И оттам просто се запалих. Стана ми интересно. С тези думи журналистът Тихомир Игнатов разкри тайната на създаването на  проекта „Денят на оркестъра“ на Българската национална телевизия, който бе представен пред слушателите на „Преди всички“ по „Хоризонт“.

В началото тръгнахме напосоки, продължава разказа за историята на поредицата Тихомир Игнатов, но това беше доста интересно, защото попаднахме буквално на бутикови, на хора самодейци, които се оказа, че от години поддържат огъня в определени точки на Северозапада. Едно такова предаване например пуснахме за оркестъра в град Златица. Там има четирима мъже, които от 15 години са заедно. Били са в голям оркестър. Той се е разпаднал и съответно сега свирят по сватби. Но въпреки това те са приели за мисия това да опазват фолклора, да продължават да свирят и да са заедно със своите инструменти и това за мен е изключително вдъхновяващо и зареждащо.

Игнатов представи и оркекстъра „Виво Монтана“, в който свирят професионалисти, започнали музикалната си кариера от местното училище. Диригентът на оркестъра работи в училището и всъщност там той подготвя кадри за формацията.

Участниците се запознали в училището и решили, след като завършат 12 клас, да създадат музикална група и да се опитат да запазят това, което са изградили, и най-вече да правят нова музика, разказва Игнатов и допълва:

Те успяват да се издържат и са сравнително популярни. Спечелиха риалити-формати. Канят ги на доста участия и интересното при тях е, че те са осъзнали силата на тази неразработена все още ниша  - на духовата музика, на балканския звук и на етномузиката и доказват, че с това нещо всъщност може да се издържаш в България. То може да е интересно и има много глад сред слушателите.

Вече са излъчени 4 епизода от поредицата, които са публикувани и на фейсбук страницата на БНТ, която според Игнатов се е превърнала в медия за такъв тип музиканти, чрез която хората от различни точки на България се намират, разпознават се, дори намират свои колеги музиканти, с които са свирили навремето.

Още от интервюто с Тихомир Игнатов и ритми от духовата музика, чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука. Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg..

публикувано на 17.10.17 в 11:46

"Да нахраниш анаконда" - в търсене на изход от вътрешните конфликти и психичната болка

Тази вечер в София е официалната премиера на книгата на Жанета Стойкова  "Да нахраниш анаконда", която ще бъде представена от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов , а специално участие ще вземе сопраното Петя Миланова .  В ефира на "Хоризонт" авторката разказа подробности за книгата, събрала част от нейния професионален опит като..

публикувано на 17.10.17 в 11:05

Историческият музей в Кърджали ще покаже за първи път уникално бронзово съкровище

Историческият музей в Кърджали ще покаже за първи път уникално бронзово съкровище. То е открито от иманяри край границата с Гърция и включва 39 статуетки на тракийския конник. Според археолозите, съкровището носи безценна информация за живота на траките преди повече от две хиляди години.      Съкровището е открито преди пет години край кирковското..

публикувано на 17.10.17 в 08:07

Столичната библиотека представя сборник и изложба, посветени на Йордан Йовков

Тази вечер в Мраморното фоайе на Столичната библиотека беше представен сборникът „Йовковите архиви разказват" и  документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви". Сборникът и изложбата са продукт на общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей - Добрич и са посветени на 135 години от..

обновено на 16.10.17 в 17:54
Светлана Захарова

Примабалерината Светлана Захарова за първи път на българска сцена

Световноизвестната балерина Светлана Захарова ще танцува за първи път на българска сцена. Довечера тя ще изпълни главната роля в спектакъла "Жизел" от Адолф Адам в зала 1 на НДК. Примабалерината на Болшой театър в Москва, Мариинския театър в Санкт Петербург и Миланската Скала сподели за българската публика: За цялата ми кариера това е..

обновено на 16.10.17 в 16:52

Истинското синьо в джаза

Музиката не е изкуство само за ушите, но и за очите. Доказва го изложбата Jazz Vinyl Cover Design, която включва 30 образци на едни от най-известните дизайнери от средата на миналия век. Такива като Рийд Майлз, Дейвид Стоун Мартин, Нийл Фуджита и Анди Уорхол. Нейн организатор е собственикът на най-стария музикален магазин в София Явор Ганчев. Идеята му..

публикувано на 16.10.17 в 14:30
Христо Христов - един от авторите на „История на корупцията в България”.

„История на корупцията в България” в два тома. Засега.

За корупция, злоупотреба с власт и скандали ще говорим в следващите минути. Защото в  края на седмицата ще бъдат представени резултатите от втората част на журналистическото изследването „История на корупцията в България в годините на преход към демокрация 1989-2016”. Първият том от проучването обхващаше периода от 1989 до 1997 г., а вторият - от 1997 до..

публикувано на 16.10.17 в 14:00