Евгений Дайнов: Рокът е показал, че около него се формират общности, които не се разпадат след това

Снимка: Цецо Папазов

И това лято - за девети път, политологът Евгений Дайнов влиза в ролята на рокаджия-организатор на "Миндя рок фест", който ще се проведе по традиция в последните петък и събота на август - тази година - на 25 и 26-ти.


В тези дни в Миндя ценителите на рока могат да се срещнат с интересни групи от Сърбия, от Беларус, както и от страната -  напр. от Русе, от Варна, от София.

Купонджийски групи сме се събрали, все приятели. Новите групи, които не познаваме, ще влязат много бързо в тази обстановка, отбеляза Дайнов, като допълни, че фестивалът има своя вярна публика, но всеки път привлича и нови фенове:


Всеки път идват значително количество, значително малцинство нови хора, които не сме ги виждали преди това. 

Има и едно ядро - няколкостотин човека, които вече сформираха общност, от цяла България. Значи, това е "номерът" на рокендрола, че около него се формират общности, които не се разпадат след това - те цяла година хората си общуват, намират се, които са се запознали при нас, намират си общи неща да си вършат, помагат си един на друг. 


СнимкаДайнов каза още, че сред феновете на рока, които идват всяко лято в Миндя, вече са хора от две поколения, между които има приемственост и в музикалните предпочитания: Има едно цяло поколение вече, спасено от чалгата поради нашия фестивал, отбеляза политологът-рокаджия и допълни: Между 6 и 66 години ни е публиката. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията
Илюстрация от

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в..

публикувано на 21.03.18 в 17:45

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията

Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.  В Русе, точно както в..

публикувано на 21.03.18 в 15:47

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс на платформа Aerowaves – dance across Europe

Aerowaves – dance across Europe е единствената платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, която се подкрепя от програма „Творческа Европа” на ЕС. В платформата участват 45 партньори (организации) от 33 държави в Европа. Платформата съществува от 1996 година. Изборът на ТОП 20 млади хореографи в Европа се осъществява един път в годината по време..

публикувано на 21.03.18 в 15:03
Бина Харалампиева

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична: "Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от..

публикувано на 21.03.18 в 14:03

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев. „Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age..

публикувано на 21.03.18 в 14:00
Йохана Шварцова (л.) и Дагмар Остранска

"Маргаритки" показват довечера в Чешкия център в рамките на София филм фест

"София филм фест" показва специална селекция на чехословашки филми, посветени на събитията от 1968 година.  Дагмар Остранска – директор на Чешкия център, обяснява: "Центърът е традиционен партньор на "София филм фест". Много се радвам, че на фестивала имаме възможност да припомним събитията от 1968 година, защото филмите, които ние..

публикувано на 21.03.18 в 12:15