Евгений Дайнов: Рокът е показал, че около него се формират общности, които не се разпадат след това

Снимка: Цецо Папазов

И това лято - за девети път, политологът Евгений Дайнов влиза в ролята на рокаджия-организатор на "Миндя рок фест", който ще се проведе по традиция в последните петък и събота на август - тази година - на 25 и 26-ти.


В тези дни в Миндя ценителите на рока могат да се срещнат с интересни групи от Сърбия, от Беларус, както и от страната -  напр. от Русе, от Варна, от София.

Купонджийски групи сме се събрали, все приятели. Новите групи, които не познаваме, ще влязат много бързо в тази обстановка, отбеляза Дайнов, като допълни, че фестивалът има своя вярна публика, но всеки път привлича и нови фенове:


Всеки път идват значително количество, значително малцинство нови хора, които не сме ги виждали преди това. 

Има и едно ядро - няколкостотин човека, които вече сформираха общност, от цяла България. Значи, това е "номерът" на рокендрола, че около него се формират общности, които не се разпадат след това - те цяла година хората си общуват, намират се, които са се запознали при нас, намират си общи неща да си вършат, помагат си един на друг. 


СнимкаДайнов каза още, че сред феновете на рока, които идват всяко лято в Миндя, вече са хора от две поколения, между които има приемственост и в музикалните предпочитания: Има едно цяло поколение вече, спасено от чалгата поради нашия фестивал, отбеляза политологът-рокаджия и допълни: Между 6 и 66 години ни е публиката. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията
Тиен Дзиендзюн (вдясно) и Мариана Тиен в студиото на програма

Българо-китайска рецепта за хармония и любов

Тя е на Мариана Тиен и на Тиен Дзиендзюн. И двамата са доценти, но както казват в спорта, „на разменено гостуване“. Стане ли дума за детайлни познания по България във всяка област, питайте доц. д-р Тиен Дзиендзюн. Той е специалистът – българист. Роден е в Китай. Преподава повечето дисциплини по българска филология в Пекинския университет за чужди езици...

публикувано на 21.08.17 в 16:50

Образът на Иисус Христос в киното

• Разговор с кинокритика Петър Кърджилов за това как е представен през годините образът на Спасителя в седмото изкуство. • Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия за въздействието на последния филм за Иисус Христос - „Страстите Христови”.

публикувано на 21.08.17 в 12:05
Църквата

Боснек - златна мина за легенди и предания

Векове наред южните склонове на Витоша приютявали племена, които копаели недрата на планината в търене на желязна руда и дори злато. Така се ражда и село Боснек. През 50-те години на 20 век с развитието на промишлеността селото постепенно опустява и днес там живеят около 150 души - последните пазители на чудните легенди от региона. А те - легендите..

публикувано на 21.08.17 в 11:30

С атрактивно шествие ще се открие 45-тият Международен фолклорен фестивал

Многообразие от култури, традиции и обичаи ще се съберат на едно място, за да пеят, танцуват и се забавляват на открито, заедно с жителите и туристите на морския град в оредното издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Той започва от 18.00 часа с цветно и атрактивно шествие на всички гостуващи състави от общо 13 държави. По традиция..

публикувано на 21.08.17 в 11:24

В Регионалната библиотека на Ловеч представят снимки и документи, свързани с Освобождението на града

Урок по история по повод 140 години от Освобождението на Ловеч представят съвместно Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека и Държавния архив в града.  В детския отдел на библиотеката чрез снимки и документи, запазени в архива, ще бъдат представени факти и събития, свързани с освобождението на Ловеч. По повод годишнината в..

публикувано на 21.08.17 в 10:42

Над 30 артисти участваха в Арт фест - Берковица

Арт фест - Берковица се проведе от 17 до 20 август, а негови организатори са младежите от сдружение „Арт подиум”.  Второто издание на културната проява обедини уличното изкуство и модерни и експериментални артформи. Над 30 артисти от Европа се включиха с изкуството си във фестивалната сцена – основите на местната обсерватория, зад..

публикувано на 21.08.17 в 09:15

Съвременна българска драматургия след полунощ

На 25 август от 0.20 мин. ще излъчим пиесата на Андрей Филипов „Липсващият разказ”. В нея участват Вълчо Камарашев, Николай Костадинов и Невена Калудова, а режисьор на постановката е Николай Ламбрев. В четвъртък на 24 август сме избрали за вас драматургичния текст на Цветан Марангозов „По стръмното”, а в сряда по същото време пиесата на Светлозар..

публикувано на 20.08.17 в 10:15