Евгений Дайнов: Рокът е показал, че около него се формират общности, които не се разпадат след това

Снимка: Цецо Папазов

И това лято - за девети път, политологът Евгений Дайнов влиза в ролята на рокаджия-организатор на "Миндя рок фест", който ще се проведе по традиция в последните петък и събота на август - тази година - на 25 и 26-ти.


В тези дни в Миндя ценителите на рока могат да се срещнат с интересни групи от Сърбия, от Беларус, както и от страната -  напр. от Русе, от Варна, от София.

Купонджийски групи сме се събрали, все приятели. Новите групи, които не познаваме, ще влязат много бързо в тази обстановка, отбеляза Дайнов, като допълни, че фестивалът има своя вярна публика, но всеки път привлича и нови фенове:


Всеки път идват значително количество, значително малцинство нови хора, които не сме ги виждали преди това. 

Има и едно ядро - няколкостотин човека, които вече сформираха общност, от цяла България. Значи, това е "номерът" на рокендрола, че около него се формират общности, които не се разпадат след това - те цяла година хората си общуват, намират се, които са се запознали при нас, намират си общи неща да си вършат, помагат си един на друг. 


СнимкаДайнов каза още, че сред феновете на рока, които идват всяко лято в Миндя, вече са хора от две поколения, между които има приемственост и в музикалните предпочитания: Има едно цяло поколение вече, спасено от чалгата поради нашия фестивал, отбеляза политологът-рокаджия и допълни: Между 6 и 66 години ни е публиката. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

Почина актьорът Стефан Щерев - Чечо

Актьорът Стефан Щерев - Чечо е починал в петък на 44-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България.  Щерев има множество роли в театъра, киното и телевизията. Миналата седмица е бил приет във Военномедицинска академия в София заради проблеми с черния дроб. Състоянието му е било стабилно след преливане на кръв, но в..

публикувано на 21.10.17 в 14:52

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки при проучването на крепостта „Ряховец“. За разкопките бяха осигурени над 28 хиляди лева от Министерството на културата и Община Горна Оряховица.  В проучването на крепостта се включиха и ученици. Археолозите проучиха няколко сектора при западната порта,..

публикувано на 21.10.17 в 10:20
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ: Отзвукът е много..

публикувано на 21.10.17 в 08:05
Изглед от къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сливен празнува Димитровден

Наричат го града на 100-те войводи, на стоте чешми… Но щом пристигнете  в Сливен, се оказва, че и войводите са повече, и чешмите. Пред вас ще се разкрият и други сливенски тайни, скрити в шепота на Стария бряст, както и полъха на ветровете. Да, и те са повече, а не само прочутият бора. Ще откриете духа на Сливен и в звъна на Градския часовник с познатата..

публикувано на 20.10.17 в 18:00

Елица Георгиева представя романа си "Космонавтите само минават"

Елица Георгиева  представи романа си "Космонавтите само минават" в студиото на "Хоризонт за вас". Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще. Да стане Юрий Гагарин, после Кърт Кобейн или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор. Това е история, която до голяма степен съм почерпила от..

публикувано на 20.10.17 в 17:23