Евгений Дайнов: Рокът е показал, че около него се формират общности, които не се разпадат след това

Снимка: Цецо Папазов

И това лято - за девети път, политологът Евгений Дайнов влиза в ролята на рокаджия-организатор на "Миндя рок фест", който ще се проведе по традиция в последните петък и събота на август - тази година - на 25 и 26-ти.


В тези дни в Миндя ценителите на рока могат да се срещнат с интересни групи от Сърбия, от Беларус, както и от страната -  напр. от Русе, от Варна, от София.

Купонджийски групи сме се събрали, все приятели. Новите групи, които не познаваме, ще влязат много бързо в тази обстановка, отбеляза Дайнов, като допълни, че фестивалът има своя вярна публика, но всеки път привлича и нови фенове:


Всеки път идват значително количество, значително малцинство нови хора, които не сме ги виждали преди това. 

Има и едно ядро - няколкостотин човека, които вече сформираха общност, от цяла България. Значи, това е "номерът" на рокендрола, че около него се формират общности, които не се разпадат след това - те цяла година хората си общуват, намират се, които са се запознали при нас, намират си общи неща да си вършат, помагат си един на друг. 


СнимкаДайнов каза още, че сред феновете на рока, които идват всяко лято в Миндя, вече са хора от две поколения, между които има приемственост и в музикалните предпочитания: Има едно цяло поколение вече, спасено от чалгата поради нашия фестивал, отбеляза политологът-рокаджия и допълни: Между 6 и 66 години ни е публиката. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

Цвета Караянчева откри орифиално 28-ия Варненски международен балетен конкурс

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри 28-ия Варненски международен балетен конкурс, който ще продължи до 30 юли. Тя е почетен патрон на най-стария балетен конкурс в света. Тази година в конкурса участват 149 състезатели от 34 страни. Публиката във Варна ще може да наблюдава изкуството на танцьори от Европа, Северна..

публикувано на 16.07.18 в 02:32

Художници от клуб "Новите майстори" в Кюстендил започнаха зографисването на 2-километров гайтан

Млади художници от клуб "Новите майстори" в Кюстендил започнаха зографисването на 2-километров гайтан по северната бетонна стена на река Банщица. Новите майстори, както ги наричат, вече композираха около 100 метра от огромния гайтан такъв, какъвто се знае от шевиците по кюстендилската сая и народната носия отпреди десетилетия. Осигурени са над..

публикувано на 15.07.18 в 18:00

28-ото издание на Международния балетен конкурс ще бъде открито с церемония в Летния театър във Варна

28-ото издание на Международния балетен конкурс ще бъде открито тази вечер с тържествена церемония в Летния театър във Варна. По традиция пламъкът на балетната олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо от Португалия и Рейра Икеда от Сингапур. Патрон на конкурса е председателят на Народното събрание Цвета..

публикувано на 15.07.18 в 17:52

Светослав Нахум: Нашите различия са нашата сила

Писателят Светослав Нахум гостува на "Часът на думите" и разказва за участието си във Втория международен литературен фестивал, който представя европейски автори в Китай. Форумът е опит за разширяване на сътрудничество между Китай и света. На този етап българската литература си остава непозната за Китай и част от проблема се обяснява с липсата на..

публикувано на 15.07.18 в 09:20
Част от корицата на американското издание на романа

„Една и съща нощ“ в САЩ

Тази вечер от 19 часа в Литературен клуб „Перото“ на НДК ще бъде представено американското издание на романа „Една и съща нощ“ от Христо Карастоянов. В премиерата ще вземат участие авторът и преводачката на книгата му на английски език – Изидора Анжел. Водещ и коментатор на срещата ще бъде литературният наблюдател и журналист Митко Новков.The..

публикувано на 13.07.18 в 17:00

При разкопки на античния град Мисионис край Търговище откриха баптистерий

Баптистерий (от лат.:  baptisterium,  помещение за извършване на ритуала Свето кръщение), където последователите на апостол Андрей са кръщавали езичниците от днешна Североизточна България, откриха археолозите при разкопки на античния град Мисионис край Търговище. На пресконференция днес край църквата, където миналата година бе открит уникалният..

публикувано на 13.07.18 в 10:44
Скулптурата „Светлината на безкрайността“ на твореца от български произход Пламен Йорданов.

Крадци задигнаха 135 кг скулптура на българин в Чикаго

Скъпа творба на българския художник и скулптор Пламен Йорданов, тежаща около 135 кг, беше открадната от ателието му в „Енгълууд“, район в южната част на Чикаго. Възпитаникът на Художествената академия в София от 19 години живее и работи във Ветровития град, но негови творби са част от художествени изложби и в Европа, и в САЩ. Едно от..

публикувано на 13.07.18 в 10:30