Столичните полицаи разпитаха бащата на намереното момиченце

Бебето, което снощи беше открито изоставено в "Западен парк" в София, е добре

| обновено на 12.08.17 в 15:20
БГНЕС

Полицаи откриха бащата на намереното снощи в софийския "Западен парк" момиченце. Продължава да се издирва майката.
Момиченцето на видима възраст около 5 месеца, е в добро състояние, настанено е в столичната педиатрия.

Предстои образуванeто на досъдебно производство.
След разпита в Трето районно управление на МВР в София, 32-годишният баща на изоставеното вчера бебе, Петър, изяви желание да се грижи за детето. Пред журналисти той каза, че бебето е на 8 месеца и отива да намери майката, който го напуснала преди 5 дни. Мъжът заяви, че не е припознал детето, но с 18-годишната Юлия живели 2 години заедно преди тя да си тръгне. Той не нямал представа, че иска да изостави бебето:
Ще си я взема, има кой да ми помага. И двамата ще я гледаме, аз ще работя и той ще я гледа, той, баща ми, не работи. Ще изчакам да ми се обадят от социалните и да се разберем. 

Бащата тръгна с полицейски служители да издирва майката, която според него все още е в столицата. Няма информация към момента тя да е открита.

По-рано пред столичното Трето полицейско управление се събраха роднини на мъжа. Те разказаха, че майката не живее с него. Пред роднините жената твърдяла, че детето има увреждания и ще го предаде на социалните служби.  
Тя настояваше да го дава на "Закрила на детето" и вчера ни е излъгала, че отива да го дава , че са намерили родители на детенцето, че ще се отглежда детенцето в по-добри условия, че тя няма как да се грижи за него, но според мене, тя има психически отклонения, за да си остави детенцето на поляната, тя има психически отклонения 100%.
 
Социалните служби са започнали процедура за закрила на детето. Бебето е добре, съобщиха от социалните служби. 
Георги Терзийски от Агенцията за социално подпомагане допълни:
Още от първия миг, когато това изоставяне стана факт, Социалната служба за социално подпомагане "Възраждане" беше в непрекъснат контакт с полицията, след което посетиха детето в педиатрията и вече са убедени в доброто му здравословно състояние за момента. Агенцията за социално подпомагане  чрез своите структури предприема своя всъщност най-важен ангажимент в такива случаи, а именно, осигуряване на сигурна среда за детето. В конкретния случай това се изразява в първата мярка за закрила, която ще бъде предприета, а именно, след изписването му то ще бъде настанено в Дом за медико-социални грижи.  
 Дори майката да се появи или да бъде открита, действията по закрила спрямо детето продължават.
Ще предстои разследване за това, защо е стигнала до подобно решение. Да се търсят начини за подпомагане, ако това е проблемът, като неин капацитет и възможности за грижа, което, разбира се, не снема поне според мен, отговорността от такава постъпка
По принцип, пресният случай с детето в "Младост" и интервенцията на прокуратурата, беше повдигнато обвинение. Разбира се, че наказателната отговорност за такива деяния се носи, но това е преценка на магистратите
Нямаме нито капацитет, нито функционално и законово регламентирана дейност да помагаме на полицията при издирването на родителите - коментира Терзийски.


Изпълнителният директор на Националната мрежа "За децата" Георги Богданов коментира по този повод, че деца в България се изоставят, защото социалните служби нямат капацитет за превенция:

Защото не знаят къде и няма кой реално да им помогне. Отделите за закрила на детето, те не работят, те реално са претрупани хората от изключително много работа, но това, което знаем със сигурност, че със семейството не е работено по отношение на  превенция на изоставянето. Центрове, в които ние работим, като Национална мрежа за децата, са препълнени от случаи, които са изключително тежки.

Според представителя на неправителствената организация, в която членуват 140 организации, е необходима дълбока социална реформа.

Още от категорията

Приемна майка от Долна Липница е обвинена за причиняване на телесна повреда на дете

Приемна майка от великотърновското село Долна Липница е обвинена от Прокуратурата, че по непредпазливост е причинила средна телесна повреда на отглежданото от нея 5-годишно момче. Петдесет и осем годишната жена е привлечена под отговорност за това, че на 15 януари тази година не е положила нужните родителски грижи и отглежданото от нея 5-годишно момче..

публикувано на 24.08.17 в 13:34

Пожар гори в складове на ул. "Челопешко шосе" в София

Голям пожар гори в складове на ул. "Челопешко шосе" в столицата. Преди началото му са чути яколко взрива До момента няма данни за пострадали. Седем екипа на Пожарната и няколко водоноски са на мястото. Огънят е тръгнал от производствено хале и е достигнал до склад с дрехи. "Челопешко шосе" е затворено, пътят към Челопечене, Ботунец и..

публикувано на 24.08.17 в 13:19

21 хиляди деца, предимно роми, са отпаднали от училище

По данни на образователното министерство 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище. Информацията беше съобщена на провеждащата в Асеновград Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция. Инициативата е на Община Асеновград, а поводът бяха протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по..

публикувано на 24.08.17 в 12:30

Нови пътни такси от септември в Гърция

От град Коринт през Атина до Патра вече се пътува само за три часа по новата магистрала, която дори беше построена предсрочно. Все още не са изградени напълно касите за плащане на тол такси, но от началото на септември за ползването на тази отсечка от магистралата ще се плаща на две места при пътните възли Терво и Мениди. От Атина до град Янина..

публикувано на 24.08.17 в 11:51

Холандските власти арестуваха втори заподозрян във връзка с терористичната заплаха в Ротердам

Холандската полиция е арестувала втори заподозрян във връзка с терористичната заплаха за рок концерт в Ротердам. Арестът е бил извършен рано тази сутрин в южната холандска провинция Брабант. Задържаният е на 22 години. Говорител на полицията заяви, че разпитите на първия арестуван засега не са довели до установяване на неговата самоличност. За..

обновено на 24.08.17 в 11:24

Национална кръгла маса за решаване на проблемите на етническата интеграция започна в Асеновград

Национална кръгла маса за ефективно решение на проблемите на етническата интеграция ще се проведе в Асеновград.    Във форума участва вицепремиерът Валери Симеонов . Той ще открие новата приемна на Районното полицейско управление в ромския квартал "Лозница" заедно с вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен..

обновено на 24.08.17 в 11:13

Правописните тестове на "Бъди грамотен" ще бъдат достъпни на страницата им във Фейсбук

Евелина Гечева представи в "Преди всички" новите тестове на "Бъди грамотен". Тази година решихме отново да попитаме нашите колеги и приятели какво да включим в тестовете. Съставяме ги на базата на най-допусканите грешки, но не успяваме да обхванем всичко. Иска ни се вече да обхванем по-широк спектър. Получихме много интересни предложения, свързани с..

публикувано на 24.08.17 в 10:44