Спира поддръжката на комуникационната система на спешния телефон 112

От днес спира поддръжката на комуникационната система на спешния телефон 112. Причината за това е изтичане на договора между здравното министерство и консорциума от фирми, който я поддържа. В четвъртък заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков увери, че ситуацията няма да попречи на обслужването на спешните случаи. Той обаче допълни какво ще се загуби след спирането на поддръжката на комуникационната система на 112: 

Джипиес проследяването на линейките, с изключение на София и София област. В някои от центровете може би няма да имаме гласов запис. 112 обаче си имат своя гласов запис. Всъщност най-лошото, което касае изцяло работата на колегите в центровете за спешна медицинска помощ, е да пишат на хартия адреси, което се е случвало преди да се въведе тази система, но това ще бъде временно.

В четвъртък Мирослав Ненков посочи още, че вече е обявена обществена поръчка за избор на нова фирма изпълнител. Очаква се процедурата да продължи около 2 месеца.


Още от категорията

Шуменско училище откри как да облекчи ученическите раници

Децата от втори, пети и шести клас на средно училище "Сава Доброплодни" в Шумен идват на училище с по-леки раници. Училището е осигурило индивидуално шкафче за учебниците на всеки ученик. Така децата не разнасят най-тежките си учебници в раниците всеки ден. Допълнителни учебници са осигурени и за децата, които посещават занималня. Така облекчението е..

публикувано на 18.01.18 в 13:34

Концесионерът от Нови Хан иска да създаде 15 работни места и да добие 80 000 тона кварцов пясък през 2018 година

Концесията за добив на кварцов пясък в местността „Побит камък“ край Нови Хан никога не е била спирана или прекратявана. Концесионерът винаги е бил изряден.  Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Люба Кожухарова – председател на Управителния съвет на фирмата – концесионер по повод излъчен в предишно издание на предаването репортаж, в..

публикувано на 18.01.18 в 13:09

Частни фирми ще могат да охраняват обществени мероприятия и протести

Частни фирми ще могат да охраняват обществени мероприятия и масови прояви с краткосрочен характер. Това одобриха депутатите с промените на второ четене в Закона за охранителната дейност, предложен от Министерския съвет.  Възложител на договора за охрана на урбанизираните територии ще бъде кметът на общината.  От БСП обвиниха управляващите в опит по..

публикувано на 18.01.18 в 13:06
Сотир Цацаров

Проверяват как се издирват укриващите се от правосъдието ефективно осъдени

По разпореждане на главния прокурор започва проверка как се издирват укрилите се от правосъдието ефективно осъдени.  След анализ на резултатите от нея ще бъдат предприети и практически мерки за справяне с проблема, съобщават от екипа на Сотир Цацаров .  Проблемът "бягство от правосъдието" влезе отново в публичното пространство покрай шесторното..

публикувано на 18.01.18 в 13:00

Бедствено положение заради ураганния вятър в Община Смолян, жълт код има за цялата страна

Заради ураганния вятър Община Смолян обяви бедствено положение. На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър -  за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали пътни знаци и дървета, каза заместник областният управител на Смолян Адриян Петров . 70 процента от населените места в Смолянска община са без..

обновено на 18.01.18 в 12:58

Здравето като отчетност

По днешни отчети на Здравната каса, през миналата година болниците са похарчили близо 328 млн. лв. за онкомедикаменти. При планирани над 100 млн. лв. по-малко. За тази година са заложени 280 млн. От Българския фармацевтичен съюз смятат, че ще трябват още 150 млн. Следва обикновен въпрос – може ли нещо да се нарече планиране, след като предварително се..

публикувано на 18.01.18 в 12:25

В Пазарджик е обявена грипна епидемия

В Пазарджик е обявена грипна епидемия. Неучебни са дните до вторник - 23 януари, включително. Има доказан грип в Пазарджик, информират от Регионалната здравна инспекция. Седем от 10 проби са с грип "Ямагата". Щамът е от тип Б и за първи път се открива в региона. Той не е включен в противогрипните ваксини, уточняват от РЗИ. "Ямагата" не е нито по-опасен,..

обновено на 18.01.18 в 12:08